Heyamola (Denizin Türküsü) belgeseli, izleyicileriyle buluştu

Heyamola (Denizin Türküsü) belgeseli, izleyicileriyle buluştu

Yazar Ulaş Karakaya’nın yönetmenliğini yaptığı "Heyamola Denizin Türküsü" isimli belgesel, Şişli Belediyesi’nin ev sahipliğinde Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde izleyicileriyle buluştu.

Geçmişten günümüze ekolojik mücadelenin bir izdüşümü olan belgesel, 1970’li yılların Karadeniz’inde kıyı balıkçılarının, trol balıkçılığına karşı örgütlenme mücadelesini ve çevresinde gelişen sosyal ve siyasi olayları dönemin tanıklarının gözünden kronolojik olarak anlatıyor.

Giriş seslendirmesini İlyas Salman, müziklerini halk ozanı Ahmet Bozdoğan ve Hüseyin Unay’ın yaptığı, canlandırmalarında; Fırat Onur Altay, Özcan Konal, Gökhan Topal, Gökalp Kabacoğlu, Deniz Topal, Adasu Konal, Murat Karadere, Furkan Akın, Yusuf Bursalı ve Ersoy Çoban’ın yer aldığı "Heyamola Denizin Türküsü" isimli 92 dakikalık belgeselin yönetmenliğini Ulaş Karakaya, görüntü yönetmenliğini Mesut Aydın yaptı

whatsapp-image-2022-05-14-at-22-37-58-2.jpeg

“Deniz verdiğini er geç geri alır”

Belgeselin değindiği önemli konulardan biri de Karadeniz sahillerinin yok oluşu. Belgeselde konuşan balıkçılardan biri bu durumu şu sözlerle özetliyor: “Benim denize girdiğim yerlerden şimdi tırlar geçiyor. Biz denizleri böyle yok ettik.” Belgeselde yer alan bir başka konuşmada ise: “Bu belgeselde anlatılan denizden gelen uslanmaz çocukların hikayesidir. Onları bu deniz doğurmuş. Bir söylenceye göre, deniz verdiğini er geç geri alır.” 

whatsapp-image-2022-05-14-at-22-37-58.jpeg

ÇEKİMLER VE KURGU SÜRESİ 1.5 YIL SÜRDÜ

2019 yılının Kasım ayında başlayan belgeselin çekimleri ve kurgu süresi yaklaşık 1,5 yılı buldu.  Dönemin tanığı olan 7 kişiyle birebir görüşülen belgesel çekimlerinde, anlatıyı kuvvetlendirmek ve akıcılığı arttırmak için oyuncular ile sinematografik canlandırmalar yapıldı. Anlatıcılar dışında dış ses kullanılmadı.

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT