Her şey bir tahta bavulla Ankara Garı’nda başlamıştı: Bir “Göç Sergisi“

Her şey bir tahta bavulla Ankara Garı’nda başlamıştı: Bir “Göç Sergisi“

Yurtdışındaki Türkiye kökenli insanların anılarını canlı tutmak için hazırlanan "Sandıktaki Fotoğraflar” Göç Sergisi, Ankara Garı’nda ziyarete açıldı. Göç anılarını gelecek kuşaklara aktaracak olan sergi 12 Temmuz 2020 tarihine dek devam edecek.  

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), dünya çapında başlattığı yarışma sonucunda yurtdışındaki Türkiye kökenli insanların göç anılarına ilişkin elde ettiği fotoğraflardan oluşturduğu “Sandıktaki Fotoğraflar Unutulmayan Göç Hatıraları Sergisi”nin ikincisini Ankara Garı’nda açtı. 

Sergide yer olan fotoğraflar, özellikle işgücü anlaşmaları çerçevesinde, memleketlerinden kalkıp daha önce hiç görmedikleri ülkelere giden insanlarımızın unutamadıkları anıları barındırıyor. Kimisi tahta bir bavul ile bilinmezliğe doğru kendine daha iyi bir gelecek kurmak için yolculuğa çıkmış, kimisi de öz vatanından zorla sürgün edilmiş. Yıllar sonra YTB’nin dünya çapında düzenlediği yarışmayla sandıklardan ve tozlu raflardan gün yüzüne çıkan fotoğrafları içeren sergi, dünyanın dört bir köşesine yayılmış 6 milyon vatandaşa ve genç kuşaklara bir ders niteliği taşıyor. Gurbet çıkarken çekilen sıkıntılar, yaşanan sevinç ve deneyimlerin kataloglaştığı fotoğraflar, sergi sayesinde kayıt altına alınarak yarınlara ulaştırılıyor. 

Yıllar önce tren garından çıkılan yolculukların başladığı yerde açılan anlamlı sergi 12 Temmuz 2020 tarihine kadar Ankara'nın Altındağ ilçesi Ulus semtinde yer alan TCDD'ye ait Ankara Garı’nda vatandaşların ziyaretine açıldı.


NOSTALJİK OBJELER DE SERGİLENİYOR

Birbirinden özel 41 fotoğraf ile göç hatıralarının canlandığı sergi, tren yolculularının ilgisini çekiyor. Nostaljik sergide aynı zamanda tahta bavul, radyo, şapka gibi orijinal göç objeleri de bulunuyor.  

Dünyanın her coğrafyasından yoğun ilgi gören göç fotoğrafları “Sandıktaki Fotoğraflar” adıyla YTB Yayınları arasında kitaplaştırıldı. 

Birbirinden farklı anıları  barındıran 90 sayfalık “Sandıktaki Fotoğraflar” kitabı gelecek kuşaklara ışık tutmanın yanı sıra bu alandaki çalışmalara da kaynak oluyor.

Kendilerine ve yakınlarına ait göç fotoğraflarının YTB tarafından yayınlanmasını ve sergilenmesini isteyen vatandaşların fotoğraflarını hikayeleriyle birlikte  “[email protected]” mail adresine yollaması yeterli oluyor.

+49 – BERLİN

 

HABERE YORUM KAT