Her gün farklı bir eyalette: Toplu taşımada uyarı grevlerine devam

Her gün farklı bir eyalette: Toplu taşımada uyarı grevlerine devam

Almanya’da Birleşik Hizmetliler Sendikası “Verdi” her eyalette ayrı ayrı toplu iş sözleşmeleri konusundaki uyarı grevlerine devam ediyor. Hessen’i önümüzdeki günlerde diğer eyaletler izleyecek.

Toplu taşımada (ÖPNV) çalışanlarla ilgili pazarlıklar sürüyor.  Hessen eyaletinde salı günü  çalışanların uyarı grevleri nedeniyle ulaşım kısmen felce uğradı. Verdi sendikasından bir sözcünün Frankfurt’ta yaptığı açıklamaya göre, Frankfurt, Wiesbaden ve Kassel’de yaklaşık 2 bin 800 çalışan eylem yaptı.

Verdi, 130 toplu taşıma şirketinin yaklaşık 87 bin çalışanı için ülke çapında bir toplu iş sözleşmesi uygulamak istiyor. Genç yeteneklerin teşviki, fazla mesai tazminatı ve vardiyalı çalışma ödeneği gibi skonularda ülke çapında tek tip düzenlemeler isteyen sendika taleplerine karşılık alamıyor.

ADIM ADIM UYARI GREVİ

Verdi sendikasına göre Bremen ve Aşağı Saksonya eyaletlerinde bugün (çarşamba) Hannover, Bremen, Braunschweig, Wolfsburg, Göttingen ve Goslar’daki yerel ulaşım şirketlerinin 6 bin çalışanı uyarı grevlerine çağrıldı. Perşembe günü ise grevler Kuzey Ren-Vestfalya ve Baden-Württemberg eyaletlerin sıçrayacak. Verdi cuma günü uyarı grev çağrısını Berlin ve Brandenburg’a dek genişletiyor.

Uyarı grevlerinden bu hafta sekiz eyalet etkilendi. Toplu iş sözleşmelerine ilişkin müzakereler şu anda 16 eyalette gerçekleştiriliyor.

Bölgesel düzenlemelerin ülke çapında bir düzenlemeyle desteklenmesi gerektiğini bildiren Verdi’ye karşılık  Belediye İşveren Dernekleri Birliği (VKA) bu yöndeki talepleri reddediyor.

VKA’dan yapılan açıklamada “Uyarı grevleri yalnızca halk için bir dayatma değil, aynı zamanda krizden muzdarip olan ve korona krizi sırasında muazzam gelir kayıplarıyla başa çıkmak zorunda olan ulaşım şirketleri için de bir dayatmadır” dendi. 

Verdi Başkan Yardımcısı Christine Behle ise “Vatandaşların önlem alabilmesi için erken aşamada uyarı grevleri hakkında bilgilendireceğiz” dedi.

+49 - BERLİN

FOTO:  Frank Rumpenhorst / DPA

HABERE YORUM KAT