Hem Almanya’nın hem de Türkiye’nin gururu: 12 yaşındaki Eren

Hem Almanya’nın hem de Türkiye’nin gururu: 12 yaşındaki Eren

Almanya’nın Karlsruhe kentindeki ‘müzik lisesi’ ve ‘müzik üniversitesi’nde öğrenimini sürdüren 12 yaşındaki piyanist Eren Parmakerli, şimdiye kadar Almanya çapında ya da uluslararası düzeyde 20’ye yakın ödüle hak kazandı.

EREN son olarak öğrencisi olduğu Helmholtz-Musikgymnasium’un Karlsruhe Senfoni Orkestrası’yla iş birliği çerçevesinde düzenlediği ‘Viyana Klasikleri’ konulu gençlik konserlerinde solist olarak sahneye çıktı. Karlsruhe’deki en önemli kültür mekânlarından ‘Badisches Staatstheater’in büyük salonunda aynı gün gerçekleştirilen iki konserde yaşamlarının bir bölümünü dünya müzik tarihinin en önemli kentlerinden Viyana’da geçirmiş olan büyük besteciler Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms, Mahler ve baba-oğul Strauss’ların eserleri icra edildi. Genç piyanist Eren de Şef Ulrich Wagner yönetimindeki iki konserde, Beethoven’in piyano konçertosundan bir bölümü çaldı. Dinleyicilerin alkışları ve diğer müzisyenlerin özgüleri, bir senfoni orkestrasıyla ilk kez sahneye çıkan Eren’in yeni bir başarıya imza attığına işaret ediyordu.

Halen müzikte üstün yetenekli çocukların özel bir giriş sınavı ile kabul edildiği Helmholtz-Musikgymnasium’un 7’nci sınıf öğrencisi olan Eren, geçen yıl yine çok zor bir giriş sınavıyla Karlsruhe Müzik Üniversitesi’nde Precollege öğrencisi olmaya hak kazandı. Eğitimini, liseye paralel olarak üniversitede tanınmış piyanist ve önde gelen piyano eğitmenlerinden Prof. Sontraud Speidel’in sınıfında sürdürüyor. Aynı zamanda üniversitede şan derslerine de devam eden ve okulun korosunda şarkı söyleyen Eren, bu arada Türkiye’nin önde gelen piyanistlerinden Gülsin Onay’dan da ustalık dersleri alıyor. Piyano öğrenmeye dört yaşında başlayan Eren, ilk ödülünü de dokuz yaşında katıldığı ‘Jugend Musiziert’ yarışmasında birinci olarak almış.

Eren’in ödüllerinden bazıları şöyle:

* Mozart Ödülü (Stuttgart Mozart Birliği’nin yılda bir verdiği ödül (2021)

* Leipzig Clara Schumann Yarışması birincisi (2022)

* Euplayy Yarışması birincisi (2022)

* Avrupa Piyano Eğitmenleri Birliği’nin Portekiz ayağı tarafından düzenlenen uluslararası yarışmada birincilik (2021)

* 2023 Nouvelles Etoiles Uluslararası Çevrimiçi Yarışmada (Fransa merkezli) 100 puan ile birincilik (2023)

* Piano Podium Karlsruhe tarafından düzenlenen Andreas Kunle Yarışması’nda en yüksek derece ve ‘üstün başarı özel ödülü’ (2023)

Ayrıca Almanya’da yılda bir düzenlenen Jugend Musiziert Yarışmaları’nda da çok sayıda birincilikleri var.

Yaz tatili için ailesiyle Türkiye’ye giden Eren, önümüzdeki hafta da Bodrum Gümüşlük’te gerçekleştirilecek ‘Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’ bağlamında düzenlenen ustalık sınıflarına katılacak.

HABERE YORUM KAT