Hatalı sollamayla çizgiyi aşmak başınıza çorap örebilir

Hatalı sollamayla çizgiyi aşmak başınıza çorap örebilir

Seyir halinde denk geldiğiniz düz çizgileri aşmak, hayatınıza mal olabileceği gibi para cezalarına da sebebiyet verebilir.

Taşıt yolları üzerinde bulunan düz çizgiyi aşmanın bedeli sandığınızdan daha ağır olabilir. "Sollamaya izin verilmez" anlamına gelen bu şeritleri ciddiye almamak, ölümle dahi sonuçlanabilecek büyük kazalara sebebiyet verebilir. Ancak sonuç kaza olmasa da yakalandığınız durumlarda yaptırım kapıda demektir.

DÜZ ÇİZGİLER NE İŞE YARAR?

Düz çizgilerin iki önemli işlevi vardır. Bir yandan taşıt yolunun kenarını işaretlerler (kenar çizgisi), diğer yandan da bazı yerlerde kendi şeridinizi karşıdan gelen trafikten veya diğer şeritlerden ayırırlar. Her iki çizgi türünün de ortak noktası, bunları aracınızla geçmemeniz gerektiğidir.

Örneğin dağ yollarındaki dar virajlar gibi kör noktalarda çizgiler oldukça önemlidir. Karşıdan gelen trafik, kimsenin çizgiyi geçmeyeceğine güvenebilmelidir. Bu gibi durumlarda, sollamanın yasak olduğuna dair açık bir işaret görevi görür.

Kesikli çizgiler ise birkaç şeridi birbirinden ayırır, ancak örneğin sollama sırasında geçilebilir.

NE YAPMALI?

Yolun ortasında düz bir çizgi varsa, bu çizginin sağında kalmanız gerekir. Bu aynı zamanda park halleri için de geçerlidir. Park edilen araç ile çizgi arasındaki mesafenin üç metreden az olması yasaktır.

Eğer düz çizgi yolun kenarında sağınızda ise, prensip olarak aynı şey geçerlidir. Üzerinden geçmenize izin verilmez. Bu özellikle taşıt yolunun yanında bir bisiklet yolu veya yaya yolu varsa önemlidir. Burada çizgiyi geçerseniz bisikletlileri tehlikeye atabilirsiniz.

İSTİSNALAR DA VAR

Eğer çizginin arkasında bir mülk erişim yolu varsa ve buna başka bir yolla ulaşılamıyorsa, düz bir çizgiyi geçebilirsiniz. Bu gibi durumlarda, diğer yol kullanıcılarına özellikle dikkat etmeniz gerekir.

Otoyollarda, düz çizgiler sağ taraftaki sert banketi işaretler. Burada da sadece çok acil durumlarda çizginin üzerinden geçebilirsiniz.

DÜZ ÇİZGİYİ GEÇMENİN SONUÇLARI

Aracınızla düz çizgileri tamamen ya da kısmen geçmeniz yasaktır. Bunu yaparken yakalanırsanız, en az 10 Euro para cezasına çarptırılırsınız. Düz çizgiye rağmen sollama yaparsanız, en az 30 Euro para cezasına çarptırılırsınız ve diğer yol kullanıcılarını tehlikeye atar veya engellerseniz, Flensburg'da çok daha yüksek para cezaları ve hatta puanlarla karşılaşabilirsiniz.

Belirsiz bir trafik durumunda sollama yaparsanız ve şerit işaretlerini dikkate almazsanız, Flensburg'da 150 Euro para cezası ve bir ceza puanı bekleyebilirsiniz. Diğer yol kullanıcılarını tehlikeye atarsanız, ceza 250 Euro'ya, artı iki puana ve bir aylık sürüş yasağına yükselir. Bu tür davranışlar sonucunda bir kaza yaparsanız, en az 300 Euro ödemek zorunda kalırsınız ve iki puan ve bir ay sürüş yasağı alırsınız.

ARTI49

HABERE YORUM KAT