Hartz IV'teki emekli sayısında rekor artış!

Hartz IV'teki emekli sayısında rekor artış!

Sosyal yardım yasasında yapılan değişiklikle yürürlüğe giren ve dar gelirliler için ödenen Hartz IV’ten faydalanan emeklilerin sayısı son 20 yılın en yüksek seviyesinde.

Almanya'da Hartz IV'e bağlı emeklilerin sayısı yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Geçtiğimiz Eylül ayında Almanya'da 579.095 kişiye emeklilik güvencesi sağlandı. Haber ajanslarının salı günü bildirdiğine göre, bu rakam neredeyse son yirmi yılın en yüksek değerinde.

2003 yılında, devlete bağımlı olan yaklaşık 257.734 emekli vardı. Hartz IV'teki emeklilerin toplam sayısı o zamandan beri neredeyse iki katına çıktı. Özellikle 2020 yılına kıyasla ciddi bir artış var.

Hartz IV'teki emekli kadınların sayısı neredeyse 20 yıldır erkeklerin sayısından daha fazla. Mevcut rakamlara göre temel sosyal güvenceye bağlı emeklilerin yüzde 56'sı kadın, yüzde 44'ü erkek. 2003 yılı için ise dağılım yüzde 71 kadın ve yüzde 29 erkekti.

Temel sigortanın ortalama brüt gereksinimi şu anda ayda 851 Euro. Yeni hesaplamalara göre, çalışma hayatından sonra ayda 851 Euro'dan fazla yasal emekli maaşı almak için çalışanların 28 yıl boyunca emeklilik sigortasına ödeme yapmaları gerekiyor. Federal Meclis'teki Sol üyesi Dietmar Bartsch bu konuyla ilgili, “"Temel güvenceyi sağlamak için 28 yıllık ortalama kazanç gerekiyorsa, o zaman yasal emekli maaşının yapısal bir sorunu vardır” dedi. Bartsch, bunu “Almanya için yoksulluk işareti olarak” değerlendirdi. Ayrıca Sol politikacı gazetelere verdiği demeçte bunun, “işgücü piyasası ve emeklilik politikasındaki hataların sonucu” olduğunu söyledi.

Artı49

HABERE YORUM KAT