Hangi ülkenin vatandaşları savaş istiyor, hangileri karşı: Ermeniler zirvede, Almanlar ise istemiyor
Olası bir savaş durumunda ülkelerin vatandaşları ne yapar? Ankete göre en çok Ermenistan'da insanlar savaşa gitmeye hazır. Öte yandan, en yüksek savaşa karşı olanların, yani “hayır” oylarının yüksek olduğu ülkeler arasında Almanya'da yer aldı.
Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere, Filistin-İsrail çatışması ve Orta Doğu'da yaşanan olaylar, dünyanın yeni bir savaşa sürüklendiği yorumlarına neden oluyor.
Peki olası bir savaş durumunda ülkelerin vatandaşları ne yapar?
Ermenistan en başta
Araştırma şirketi Gallup'un 45 ülkede gerçekleştirdiği uluslararası anketten dikkat çeken sonuçlar çıktı. Ankete göre, kişinin kendi ülkesi için mücadele etme isteği dünya çapında da sınırlı. Ankete katılanların yarısından fazlası %52 ile ülkelerinin bir savaşa girmesi durumunda savaşacaklarını söyledi.
AB üyesi ülkelerde yaşayan insanlar savaşa karşı olurken, AB üyesi olmayan Avrupa ülkelerinde ise böyle bir durum söz konusu değil: Yüzde 61'lik bir kesim ülkeleri için savaşmaya hazır olduğunu söyledi.
Orta Doğu'da savaşa gitme isteği yüzde 73, Hindistan'da yüzde 76 gibi yüksekken, Afrika'da bu oran yüzde 43 çıktı.
Ankete göre en çok Ermenistan'da insanlar savaşa gitmeye hazır. Ermenistan'da bu oran yüzde 96, Suudi Arabistan'da yüzde 94, Azerbaycan'da ise yüzde 88 ile en yüksek üç ülke oldu.
Almanlar savaş istemiyor
Almanlar'ın savaşa girmeyi reddedenler arasında yer alması ise dikkat çekti. En yüksek savaşa karşı olanların, yani “hayır” oylarının yüksek olduğu ülkeler arasında Almanya'da yer aldı.
Sıralamada; İtalya yüzde 78 ile birinci, Avusturya yüzde 62 ile ikinci ve Almanya yüzde 57 oranıyla 3. sırada yer aldı. Almanlar böylece ülkelerinin bir savaşa girmesini ve ülkeleri için savaşmayı istemeyen ülkeler arasına girdi.
ARTI49