Hangi koalisyon ihtimalleri olabilir? 'Trafik ışığı', 'Jamaika', 'Kenya'?

Hangi koalisyon ihtimalleri olabilir? 'Trafik ışığı', 'Jamaika', 'Kenya'?

Sonuçlar yavaş yavaş gelmeye devam ederken Almanya’nın yeni parlamentosunda çoğunluğun sağlanması için iki siyasi partiden fazlasının gerekebileceği anlaşılıyor.

Bunun nedeni, birlikte çoğunluğu sağlayacak yeterli sandalye sayısına ulaşsalar bile, iki ana parti olan SPD ve CDU/CSU’nun son dört yılda olduğu gibi yine koalisyon içinde birlikte çalışmaya isteksiz olmaları.

SPD yeni hükümetin liderliğini üstlenecek konumda olacak gibi görünüyor, az farkla da olsa şimdilik sandıktan birinci çıkacak partinin SPD olacağı öngörülüyor.

Ön sonuçlar temelinde koalisyon ihtimallerine bakalım.

Her kombinasyon ismini partinin geleneksel renklerinin birleşiminden alıyor. Renk kombinasyonları da farklı ülkelerin bayraklarının renklerini, trafik işaretini de andırıyor.

  • ‘Trafik işareti’ koalisyonu: SPD, Yeşiller ve libera FDP
  • ‘Jamaika’ koalisyonu: CDU/CSU ittifakı, FDP ve Yeşiller
  • ‘Kenya’ koalisyonu: CDU/CSU ile SDP ve Yeşiller
  • ‘Almanya’ koalisyonu: CDU/CSU, SPD ve FDP
  • ‘Kırmızı-Kırmızı-Yeşil’: SPD, Sol, Yeşiller

‘Kırmızı-Kırmızı-Yeşil’ olabilecek SPD, Sol Parti ve Yeşiller koalisyon ihtimali ise şimdilik mümkün görünmüyor çünkü Sol Parti parlamentoya giremeye yetecek oy oranına henüz ulaşamadı.

Aşırı sağcı AfD ise diğer partilerin yanında görünmek istemediği bir parti dolasıyla federal düzeyde herhangi bir koalisyonda yer almayacak.

Listedeki diğer iki olası koalisyon da hükümet kurmak için yeterli sandalyeye ulaşabilir ama her ikisinde de muhafazakarlar ile merkez sol SPD’nin (üçüncü bir partinin de katılımıyla) ortaklık kurması gerekir. Ama bu ‘iki büyük halk partisi’ için çok çekici bir seçenek değil.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE

HABERE YORUM KAT