Halk ozanı Arslanbek Sultanbekov, Yunus Emre'nin şiirlerini besteleyerek Kafkasya ve Asya'ya tanıtacak

Halk ozanı Arslanbek Sultanbekov, Yunus Emre'nin şiirlerini besteleyerek Kafkasya ve Asya'ya tanıtacak

Halk ozanı Arslanbek Sultanbekov, Yunus Emre'nin şiirlerini besteleyerek Kafkasya ve Asya'ya tanıtacak

"Dombıra" adlı eserin bestecisi, Kırgız halk ozanı Arslanbek Sultanbekov, Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre'nin eserlerini besteleyecek.

Müzik çalışmalarını Türkiye'de sürdüren Sultanbekov, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Sanatçı, Kovid-19 salgını öncesi Kafkasya'da katıldığı bir festivalde Türk kökenli milletlerden Kalmuklar, Karaçaylar, Malkarlar, Başkurtlar ve Çuvaşlar'ın bir araya geldiğini, festival ve büyük kurultayda yorumlanan şarkıların hepsinde ortak bir kökün bulunduğunu ifade etti.

"Bu armoni kanımızda var"

Türkiye'de "Dombıra"nın çok beğenilip, sevilmesine de değinen Sultanbekov, parçanın melodisinin Mehter Marşları içerisinde "Ceddin Deden" eseriyle benzer notalar taşıdığına işaret ederek, "Dombra'nın neden bu kadar sevildiğini buradan anladım. Bu notalar, bu armoni aslında bizim kanımızda var." diye konuştu.

Arslanbek Sultanbekov, Türk vatandaşlığı aldığını ve Türkiye'ye çok sık geldiğini kaydederek, Türklerin hoşgörülü ve misafirperver olduğunu dile getirdi.

"Kuruluş Osman" dizisinin Şile'deki çekimleri sırasında bir süre Riva'daki bir köyün yakınlarında yaşadığını aktaran sanatçı, kaldığı yerin kendi memleketindeki köyden bir farkı olmadığına tanıklık ettiğini, yapılan düğünlerin bile birçok yönden benzerlik taşıdığını söyledi.

Usta müzisyen, Türk milletlerinin vatanı için can verebileceğinin altını çizerek, "Allah'tan diliyorum, her daim barış olsun. Çocuklarımız zorluk görmesin. Dünya geniş. Türk dünyası da ilerliyor. Türk dünyası içerisinde Türkiye bir lokomotif. Türkiye'de bir şey olmasa, başka yerde var. Başka yerde yoksa Türkiye'de var, ekonomi ve kültür anlamında." değerlendirmesini yaptı.

Etnik Türk topluluklarından Nogayların tarihte hüküm sürdüğü toprakları hatırlatan Arslanbek Sultanbekov, "Dünyaya çıksan her yerde biz varız." ifadelerini kullandı.

Sultanbekov, beste çalışmalarına devam ettiğini ve çokça gezdiğini söyleyerek, son olarak Kafkasya ve Asya bölgesinde de tanınması adına, unutulmaz şair Yunus Emre'nin şiirlerine besteler yaptığını, Yunus Emre Enstitüsünün de kendisine destek verdiğini aktardı.

Artı49
Fotoğraf:A

HABERE YORUM KAT