Gurbetçiye dövizle BES geliyor

Gurbetçiye dövizle BES geliyor

Yurt dışında bulunan vatandaşlara ve Mavi Kart sahiplerine dövizli Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) getiriliyor.

ANKARA - AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, TBMM Başkanlığına sundukları kanun teklifinin detaylarını paylaştı.

Teklifle ilgili TBMM'de gazetecilere açıklamalarda bulunan Muş, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 38 maddeden oluştuğunu söyledi. 

Muş, 5 bin iş günü ve 20 yıl sigortalılık süresini dolduran vazife ve harp malulü gazilere ikinci maaş bağlanması imkanı getirileceğini bildirdi.

Doğal afetlerde; doğal gaz ve elektrik borçlarının 1 yıla kadar ertelenmesine imkan sağlanacağını söyleyen Muş, teklifle, Türkiye'de ikamet etmeyen, yurt dışında doğan ve orada süresiz ikameti bulunan gençlerin askerlik görevlerine ilişkin 3 yıl çalışma şartının kaldırılacağını ve kendilerinin dövizli askerlikten yararlanabileceğini dile getirdi.

Yurt dışında yaşayanlara dövizli BES imkanı

Muş, yurt dışında bulunan vatandaşlara ve Mavi Kart sahiplerine dövizli Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) imkanı getirileceğini belirtti.

KOBİ'lerin desteklenmesi amacıyla kredi garanti kuruluşlarına sağlanan 25 milyar liralık kaynağın, 35 milyar liraya çıkarılacağını ifade eden Muş, bunun KOBİ'lerin desteklenmesi amacıyla piyasaya ekstra 175 milyar lira finansal destek anlamına geldiğine dikkati çekti.

Muş, düzenlemeyle asgari ücretteki işverenlerin destek tutarının 2020 yılı için 75 lira olacağını kaydetti.

Mesleki yeterlilik belgelerinin düzenlenmesine ilişkin İşsizlik Fonu'ndan destek verildiğini hatırlatan Muş, bu desteğin 2021'in sonuna kadar devam edeceğini söyledi.

Mehmet Muş, kanun teklifiyle, Esnaf Ahilik Fonu'nun başlangıcının 2020 sonuna kadar erteleneceğini bildirdi.

Tüketicilerin ihtiyaçlarının yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmasıyla ilgili düzenleme yapacaklarını anlatan Muş, "Bir vatandaşımız 'Ben kullandığım elektriğin yenilenebilir enerjiden gelmesini istiyorum.' derse bu düzenlemeyle buna imkan sağlamış olacağız. Buradaki fiyat tarifesinin belirlenmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna yetki veriliyor." dedi.

HABERE YORUM KAT
2 Yorum