Güneş’te büyük patlama: Almanya ve Türkiye de etkilenecek

Güneş’te büyük patlama: Almanya ve Türkiye de etkilenecek

Geçen yıl Ağustos ayında yaşanan Güneş patlamasının benzeri gerçekleşecek. Ancak bu kez hedefte Amerika değil Avrupa var. Almanya ve Türkiye de etkilenecek ülkeler arasında gösterildi. İşte ayrıntılar…

Güne patlaması ve ardından gelişen jeomanyetik fırtına geçen yıl Ağustos ayında yaşanmıştı.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne bağlı (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi (SWPC), patlamaların güneşten iki büyük kütlenin atılmasına yol açtığını ve Dünya’da da etkisi hissedilen jeomanyetik fırtına meydana getirdiğini kaydetmişti.

Etkisi dün Dünya’ya ulaşan jeomanyetik fırtına, Kuzey Amerika’nın bazı bölgelerinde iletişimi olumsuz etkilediği tahmin ediliyordu.

NASA’ya göre, Güneş yüzeyinde yaşanan patlamalar, radyo frekansları, elektrik şebekeleri ve navigasyon sinyallerinin yanısıra uzay araçları ve astronotlar için tehlikeli güçlü enerji dalgaları oluşturuyordu.

Geçen yılki patlamada Amerika etkilenirken bu kez Avrupa etki altına girdi.

Güneş'te G4 seviyesinde meydana gelen şiddetli patlamanın ardından jeomanyetik fırtınalar yaşanıyor.

NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi) bildirisine göre bu fırtınaların, elektronik aletler ve elektronik araçların bozulmasına sebebiyet verebileceği gibi elektrik gitmeleri de yaşanabilir.

Bu patlama sonrası Türkiye'de yeniden Kuzey Işıkları görülebilir. Güneş patlaması ve jeomanyetik fırtınadan etkilenecek ülkeler arasında Almanya da gösteriliyor.

HABERE YORUM KAT