Görme engelli şampiyon hedef büyüttü

Görme engelli şampiyon hedef büyüttü
ESKİŞEHİR (AA) - ERGÜN HAKTANIYAN - Portekiz'de kasım ayında düzenlenen Uluslararası Görme Engelliler Spor Federasyonu (IBSA) Avrupa Şampiyonası'nda...

ESKİŞEHİR (AA) - ERGÜN HAKTANIYAN - Portekiz'de kasım ayında düzenlenen Uluslararası Görme Engelliler Spor Federasyonu (IBSA) Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanan judocu doktor Mesme Taşbağ, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda da aynı başarıyı hedefliyor. 

Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde görevli doktor Taşbağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduğunu, ardından 5 yıl Iğdır'da görev yaptığını söyledi.

Iğdır'da judoya ilgi duyduğunu ve profesyonel olarak bu sporu yapmaya başladığını anlatan Taşbağ, bu süreçte keratokonus hastalığı nedeniyle yüzde 40 görme kaybı yaşadığını belirtti.  

Rahatsızlığına rağmen judoya devam ettiğini dile getiren Taşbağ, "Bu görme kaybı dolayısıyla görme engellilerde B3 statüsünde oluyorsunuz. B3, görme engellilerin iyi görenleri demek oluyor. İlerleyici bir hastalık. Şu anda durdu mu, ilerleyecek mi bilmiyorum. Üniversite yıllarımda görmemde bir sıkıntı yaşamadım. Belki yüzde 40 olan görme kaybım ilerleyen zamanlarda daha da artacak ve tamamen görme yetimi kaybedeceğim" diye konuştu.

Bir trafik kazasının bile insanın görme engelli olmasına yol açabileceğine dikkati çeken Taşbağ, "Hepimiz bir engelli adayıyız. Görme engelim sayesinde Avrupa şampiyonu oldum. Bir de bu engelleri olumlu duruma çevirme tarafı var. Engel, insanın beynindedir. Şu anda bir sürü sağlıklı insan var, kahvehanede, orada burada vakit öldürüyorlar. Bırakın spor yapmayı, bu dünyaya katkıları bile yok. Bana göre asıl engel onlardır" ifadelerini kullandı.  

 

- Rio'ya hazırlanıyor

 

Judoya başladığı 2013 yılında ve 2014'te üst üste iki kez Türkiye şampiyonluğu elde ettiğini, Almanya'da özel bir turnuvada üçüncü olduğunu anlatan Taşbağ, şunları kaydetti:

"Geçen yıl mayıs ayında Güney Kore'de yapılan IBSA Dünya Oyunları'nda kadın judo milli takım sporcusu olarak +70 kiloda dünya üçüncüsü oldum. Bu turnuva sonucu paralimpik oyunları kotasını aldım ve 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na gitmeye hak kazandım. Son olarak geçtiğimiz ay Portekiz'de düzenlenen Avrupa şampiyonasında birinci oldum. İstiklal Marşımızı okutarak ülkeme altın madalya kazandırdım. Hedefim, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda altın madalya kazanmak. Bunun için hazırlanıyorum."