Gevşeme bir şartla mümkün görünüyor: Dijital ve yüz yüze, dönüşümlü eğitim

Gevşeme bir şartla mümkün görünüyor: Dijital ve yüz yüze, dönüşümlü eğitim

Almanya’da kapanmanın devamı ile ilgili karar önümüzdeki hafta verilecek. Uzmanlar kapanmanın sürmesinden yana. SPD’li siyasetçi Karl Lauterbach gevşeme için bir istisnanın düşünülebileceğini bildirdi.

Federal Almanya’da doktorlar ve ekonomi uzmanları korona kısıtlamalarının 10 Ocak sonrasına uzatılması çağrısında bulunuyorlar. Ancak yine de sınırlı bir gevşemenin mümkün olabileceğini dillendirenler var. Üstelik bunlar arasında kapanmaya en çok destek veren politikacılardan Sosyal Demokrat Parti (SPD) sağlık politikaları sözcüsü Karl Lauterbach yer alıyor.  
“BU BÜYÜK BİR HATA OLUR”
Lauterbach, kreşlerin ve ilkokulların belirli koşullar altında ocak ayının ikinci yarısından itibaren yeniden açılmasını savunuyor. Rheinische Post gazetesine açıklamalarda bulunan Lauterbach  “Ön koşul, diğer tüm sınıfların bölünmesi ve dönüşümlü olarak yüz yüze ve dijital eğitim verilmesidir” dedi. 
Genel olarak okulların açılmasına ise karşı olan Lauterbach on iki yaşından büyük çocukların yetişkinler kadar hastalığı bulaştırdığının bilimsel olarak kanıtlandığına işaret etti. Lauterbach “Bu durumda kapanmaya rağmen haftada 100 bin kişi başına 50 vaka hedefine ulaşılamama riski ortaya çıkacaktır. Bu, büyük bir hata olur” dedi. Bu oran şu anda  ortalama 140’ın üzerinde seyrediyor.
Federal eyaletlerin başbakanları, 5 Ocak’ta Şansölye Angela Merkel ile kapanmanın 10 Ocak’tan sonra devam edip etmeyeceğini görüşecekler.  Daha önce ise eğitim bakanları pazartesi günü gerçekleşecek görüşmede okulların durumunu tartışacak. 
Bununla birlikte bilim adamları, 14 Aralık’tan beri yürürlükte olan kısıtlamalarla ilgili mağazaların, eğlence ve kültür merkezlerinin, restoranların ve otellerin kapsamlı şekilde gevşetilmesine karşı uyarıda bulunuyorlar.
100 BİN KİŞİ BAŞINA 50 DEĞİL 25 VAKA HEDEFİ
Alman Yoğun Bakım  ve Acil Tıp Disiplinlerarası Birliği (Divi) Başkanı Uwe Janssens, Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada ”Haftada 100 bin kişi başına 25 vaka hedefini acilen tavsiye ediyoruz. Önümüzdeki hafta sonuna kadar hastanelerde, Noel tatilinin  Covid-19’un yayılmasına ne kadar etkisi bulunduğunu görmeyeceğiz. Yılbaşı gecesinin etkilerini ise çok daha sonra göreceğiz. Yaz aylarına kadar yoğun bakım ünitelerinde rahatlama beklenmiyor” dedi.
İLK ÜÇ AY RAHATLAMA OLMAYACAK
Marburg Birliği Doktorlar Sendikası Başkanı Susanne Johna, Funke medya grubuna yaptığı açıklamada  temas kısıtlamalarına standart getirilerek, elverdiğince uzatılmasını talep etti. Johna, “Sağlık sisteminin acilen rahatlamaya  ihtiyacı var ve bu ancak teması sınırlandıracak önlemlerin genişletilmesiyle elde edilebilir. Aşının yeni yılın ilk üç ayında salgında herhangi bir rahatlama sağlama olasılığı çok düşük” diye konuştu.
EKONOMİ DÜNYASI:  KAPANMAYA DEVAM
Ekonomi uzmanları da gevşemeye karşı  uyarıda bulunuyor. Alman Ekonomi Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Marcel Fratzscher Augsburger Allgemeine gazetesine yaptığı açıklamada “Gevşeme ekonomik açıdan kısa vadede bazılarına fayda sağlayabilir, ancak uzun vadede
herkese zarar verir” dedi. 
Öte yandan tek onaylı aşı olan Biontech - Pfizer’in 12 milyon dozunu bekleyen federal hükümet, ilk üç ayda altı milyon kişinin aşılanabileceğini bildirdi.
Önümüzdeki hafta Moderna’dan hazırlığın onaylanması da bekleniyor. Almanya’daki salgına karşı bir zafer kazanabilmek için en az 50 milyon kişinin aşılanması hedefleniyor.
+49 – BERLİN
FOTO: DPA

 


 

HABERE YORUM KAT