“Gençler hastanelik olana kadar içip eğleniyor”: Böyle düşünüyorsanız yanılıyorsunuz

“Gençler hastanelik olana kadar içip eğleniyor”: Böyle düşünüyorsanız yanılıyorsunuz

Almanya’da yapılan bir araştırma gençlerin salgınla ilgili sağduyulu bir tutum içinde olduğunu ortaya koydu.

Federal Almanya’da yapılan bir anket, koronavirüs salgınında, aklı fikri eğlencede olan ve “partileme” uğruna kuralları ihlal edip çevrelerindekileri riske atmakla suçlanan gençlerle ilgili çok farklı bir tablo ortaya koydu.

Küresel iklim değişikliği protestolarının da destekçisi “Greta Kuşağı”nın büyük bir bölümünün korona önlemlerine uyduğunu, sağduyulu ve  düşünceli hareket ettiklerini ortaya seren anket , “Genç Almanlar 2021” adı altında gerçekleştirildi. 

14-39 yaş arasındakilerin katıldığı anket gençlerin üçte birinin karamsar olduğunu ve geleceğe endişeyle baktığını da gözler önüne serdi. 

Ekim ortası ile kasım ortası arasında 1602 ergen ve gencin katıldığı temsili çevrimiçi ankete göre gençlerin  üçte ikisi (yüzde 66) ailelerini ve arkadaşlarını korumak için partilerden bilinçli olarak kaçınıyor. Sadece yüzde 8’i buna kesinlikle hazır olmadığını söylüyor. Yaklaşık dörtte biri (yüzde 26) söz konusu soruya “kısmen” yanıtını verirken, ankete katılanların yüzde 73’ü sosyal  mesafe ve hijyen kurallarına uymanın ve maske takmanın önemli olduğunu bildiriyor.

GENÇLER ESNEK VE UYUMLU

Sosyal araştırmacı Klaus Hurrelmann, ankete katılanların dörtte birinin “düşünceli olma/gözetme” bölümünde  değerlendirmeye katılmak istemediklerini ve bunun dikkat çekici olduğunu bildirdi. Hurrelmann şunları söyledi: 

“Gençlerin yaklaşık dörtte üçü toplumumuzda kendisini rahat hissediyor ve kurallarına göre oynamayı seviyor. Ancak yüzde 20 ila 25’i zorluk çekebiliyor. Genç erkekler, kendilerini disipline etme konusunda  genç kızlardan daha fazla zorluk çekiyorlar. Buna karşılık mevcut araştırma, gençlerin uzaktan eğitim veya evden çalışma konularında  esnek ve uyumlu olduğunu gösteriyor. Buna şapka çıkartılır. Bugün pek çok genç, kriz uzmanı haline geldi. İklim değişikliğiyle ilgili kritik ve zor bir dönemden geçildiğini anlayıp, disiplinli bir şekilde davranmaları gerektiğini  algılayabiliyorlar. Bu nedenle korona krizinde de  çok şaşırmadılar. Yeni kuşak, uzun vadede hiçbir şeye güvenemeyeceğini bilen bir kuşak. Gençler bunu hayatlarının içine entegre ettiler.”  

Öte yandan ankete katılanların büyük bir kısmı sosyal devletin desteğine güveniyor. Dindar gençler ise diğerlerinden daha iyimser.

Anket, aynı zamanda gençlerin neredeyse üçte birinin kendi geleceklerinden endişe duyduğunu da gösteriyor. Diğer taraftan ailelerinden destek göremeyen, orta dereceli okullardan bitirme belgesi dahi alamamış olan özellikle genç erkekler, eğitimli ve açık fikirli hemcinsleriyle yarışamayacaklarını belirtiyorlar.

+49 – BERLİN

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT