Gazeteci Tuncay Özdamar’dan acı gerçek: “Kısmi seyahat uyarısı sembolik karar”

Gazeteci Tuncay Özdamar’dan acı gerçek: “Kısmi seyahat uyarısı sembolik karar”

Gazeteci Tuncay Özdamar Türkiye’ye yönelik kısmi seyahat uyarısını “sembolik bir karar” olarak niteledi ve “Turizm treni çoktan kalktı” dedi.

Türkiye için yapılan seyahat uyarısının kısmen kaldırılmasına ilişkin Twitter’da bir flood yazan Batı Alman Radyo ve TV Kurumu WDR Türkçe Servisi Koordinatörü Tuncay Özdamar seyahat uyarısını kaldırmak için çok kötü bir zamanlama seçildiğini, Alman tatilcilerin, İtalya, İspanya veya Fransa gibi gidecekleri Avrupa ülkelerini çoktan seçtiklerini ileri sürdü. 

Özdamar, seyahat uyarısının kalkmasının tamamen sembolik bir karar olduğunu belirterek Türkiye’ye gitmenin zaten yasak olmadığını, örneğin bu kararla korona testi veya karantina uygulamalarının ortadan kalkmadığını hatırlattı.  

SEYAHAT UYARISI KISMİ KALDIRILAN İLK ÜLKE UNVANI

Gazeteci Tuncay Özdamar sosyal medya paylaşımında şu sözlere yer verdi:

“Ajanslara bir ‘son dakika haberi’ düştü. Almanya korona salgını nedeniyle Türkiye’ye uyguladığı seyahat uyarısını kısmen kaldırdığını açıklıyordu. Artık Antalya, Muğla, Aydın ve İzmir’e gitmekte bir sakınca yoktu. Türkiye bu şekilde dünyada seyahat uyarısının kısmi olarak kaldırıldığı ilk ülke olma unvanını da elde etti. Pek işe yaramayan bir unvan... Tam da bu sırada Türkiye’de ülkenin güneyinde beliren tehlike tartışılıyordu. Bayram günlerinde sahilleri dolduran tatilciler, Ankara’ya, İstanbul’a veya Anadolu’nun bir başka kentine dönüp virüsü bulaştırabilirlerdi. Çünkü basına yansıyan görüntülerde sosyal mesafe ve hijyen kurallarına pek uyulmamıştı turistik bölgelerde. 

MANİDAR VE KÖTÜ ZAMANLAMA 

Üstelik vatandaşlar son dönemde daha dikkatsiz ve umursamaz olmuşlardı. Kamuoyunda ‘Acaba ikinci dalga mı gelecek?’ diye tartışılırken, Berlin’den tatilcileri ve seyahat acentelerini sözüm ona sevindirecek haber geldi. ’Türkische Riviera’ kapısı aralandı. Çabalarının işe yaradığını düşünen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan teşekkür mesajı da gecikmedi. Açıkçası bundan daha kötü ve manidar zamanlama seçilemezdi seyahat uyarısını kaldırmak için. Neden mi? Çünkü Alman tatilciler, İtalya, İspanya veya Fransa gibi gidecekleri Avrupa ülkelerini çoktan seçtiler, tatillerini planladılar. Öyle ki bazı çocuklu aileler tatilden ülkeye geri dönüyor. Nitekim bu günlerde birçok eyalette okullar açılmaya başlanacak. Yani Turizm treni çoktan hareket etti. Sezon yarılandı bile... Üstelik, seyahat uyarısının kalkması tamamen sembolik bir karar. Zaten Türkiye’ye gitmek yasak değildi. Bu kararla korona testi veya karantina uygulamaları ortadan kalkmıyor.

TESTLER CEPTEN ÖDENECEK

Hatta Türkiye’de bu yörelere giden herkes dönmeden önce oradaki bir merkezde korona testi yaptırmak durumunda. Ücretini kendi cebinden ödeyerek... Ki bu test Almanya’daki havaalanlarında ücretsiz. Şimdi bu yük de geldi. Testin sonucu negatif ise seyahatin önünde bir engel yok. Korona testinin sonucu pozitifse, Türkiye’de karantina ve tedavi mecburi var. Kısaca: Bu caydırıcı faktörler hala geçerli. 

BERLİN’İN ANKARA’YA BAYRAM HEDİYESİ

Görünen o ki, Alman hükümetinin Türkiye’ye uyguladığı seyahat uyarısını ağustosun başında kısmen kaldırması, tamamen politik bir hamle. Berlin’in Ankara’ya bayram hediyesi... Turizm acenteleri tabii ki daha çok paket tatil satacaktır. Ama tatilci veya sıradan vatandaş için değişen pek bir şey, bir iyileşme yok. Hatta Türkiye’de test mecburiyeti ve karantina ihtimali ile durum daha da kötüleşti.”

Alman hükümetinin, aldığı sürpriz bir kararla, Alman turistlerin en çok rağbet ettiği ve Avrupa’da da turistik yazına “Türk Rivierası” (“Türkische Riviera”) olarak giren Antalya başta olmak üzere İzmir, Aydın ve Muğla bölgelerine yönelik seyahat uyarısı  kaldırılmıştı.

+49 – KÖLN

HABERE YORUM KAT