Fransa'da bakalorya sınavları

Fransa'da bakalorya sınavları

Fransa'da korona salgını esnasında bakalorya sınavları nasıl olacak? Mustafa Kemal Özçelik kaleme aldı.

MUSTAFA KEMAL ÖZÇELİK - Fransa'nin bir kısmı ilkbahar okul tatillerinin arifesinde iken, Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer 3 Nisan Cuma günü bir televizyon konferansı sırasında bakalorya 2020'nin (lise son sınavları) modaliteleri hakkında konuştu. 

İstisnai durumlarda istisnai önlemler alındı. 25 yılda ilk kez, bakalorya sınavları, ülkenin geçmekte olduğu salgına uyarlanmıştı.

Tüm kurum, kuruluş, sendika ve STK’larla görüştüğünü açıklayan Bakan, kararını vermek için aşağıdaki kriterleri dikkate aldığını söyledi:

 1. Öğrencilere zarar vermeme, kolaylaştırma, 

 2. Bakalorya diplomasinin (...) kalitesini ve hakkaniyetini garanti altına alma ve gerçek değerlini koruma, 

 3. Özellikle haziran ayında azami hafta ders alınmasını sağlamak ve 04 Temmuz’a kadar derse girme, 

 4. Sağlık ve güvenlik kriterleri. Lojistik ve sahada yapılabilecek ölçümler.

Fransa'da 2020 bakaloryası için yaklaşık 730.000 öğrencinin geçişi için açıklananlar ise şu şekilde: 

Genel ve teknolojik Bakalorya 2020, yazılı ve sözlü testler olmaksızın alınacak. Sene sonlarında gerçekleştirilen diploma sınavlarının yerine, yaşanılan salgından dolayı, sene içinde yapılmış olan notlar  ve dönem karnesi dikkate alınacak. 

  • Sadece 1. ve 2. dönem notları ve karne değerlendirme esasına göre verilecek. Ancak evde kalma süresi boyunca elde edilen notlar dikkate alınmayacak.
  • Bac 2020'deki notlara göre (orta, iyi ve pek iyi) belgeleri korunacak.
  • Bölge müfettişi ile sınav jürisi oluşturulacak ve bu jürinin görevi, her öğrencinin durumuna bakmak, adaylar arasındaki uyumu garanti altına almak ve eşitliği garanti etmek olacak.
  • 8 ile 9.9 arasında not alan adaylar, “olağan koşullar altında” telafi sözlü sınavlarına girebileceklerdir. Sözlü olarak sunmak için iki ders konusu seçebilirler. Normalde sözlu  testlerin tarihi: 8 - 10 Temmuz 2020.

Sınav jüri tavsiyesi üzerine lise öğrencilerinin (katılım ve motivasyon kriterleri) göz önünde bulundurularak, ortalama 8'den az olan adaylar için, eylül ayında ikinci bir şans vermek için bakalorya sınavları oturumu düzenleneceği açıklandı. Eylül ayinda yapılcak olan sınava, serbest ve dışardan giren adaylar da katılabilecektir. 

  • Sadece Lise 2’de geçilen bakaloryanın Fransızca sözlü sınavı yapılacağı açıklandı. 
  • Aynı şekilde BEP, CAP, Bac pro meslek diplomaları için öğretim yılı içinde elde edilen notlar ve sınavlara dayanılarak jüri sınav heyeti tarafından onaylanacaktır. 

Orta okul Brevet 2020 diploması: 

Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, orta okul 4. sınıf öğrencileri için normalde 29 ve 30 Haziran 2020 tarihinde yapılacak olan ulusal brevet diplomasi sınavlarının iptal olduğunu, bakalorya gibi sene içi alınan karne notlarına göre verileceğini açıkladı. Bakan, "Okulların kapalı olduğu ve sınırlama döneminde elde edilen notlar sayılmayacağını, tüm öğrencilerin 4 Temmuz'a kadar derslerinin olacağını ve o tarihe kadar devam kontrolünün sınav jüri kurulları tarafından dikkate alınacağını ve değerlendirileceğini" söyledi. 

HABERE YORUM KAT