Fransa-Almanya hattında aşı tıkanması: Gecikme, hükümetleri sarsıyor

Fransa-Almanya hattında aşı tıkanması: Gecikme, hükümetleri sarsıyor

Fransa’da 27 Aralık’ta başlayan koronavirüs (Covid-19) aşı kampanyasında bir hafta içinde sadece 450 kişiye aşı yapılması sosyal medyada alay konusu oldu. Berlin’de de aşı eksikliği Merkel politikalarına fatura ediliyor.

Covid-19 aşılarına ilişkin güncel verilerin derlendiği “Ourworldindata” internet sitesine göre dünyada Covid-19’a yönelik başlayan aşı kampanyasında Fransa aşı yapan ülkeler sıralamasında en sonda yer alıyor. Fransa’da bir haftada sadece 450 kişiye aşı yapılabildi.

Hükümet, yavaş ilerleyen süreci hızlandırmak için bugün kurayla seçeceği 35 kişinin aşılama stratejisinde görüş belirtmesi için “Yurttaşlar Kolektifi” projesini hayata geçirecek. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da yavaş ilerlediğinden yakındığı kampanya, ülkede Twitter’in güncel konular (Trend Topic/TT) listesinin üst sıralarında uzun süre gündemde kalarak tartışıldı.

Kullanıcılar “35 Fransız” gündemi altına, “Bollywood (Hint Filmi) gibi yavaş”, “Salgını da şaşırttık”, “Fransa virüsü gözünde büyütmediğini gösteriyor”, “Bir anket yapmak için bile 850 kişi gerekirken...”, “Bundan sonra ülkedeki her şey bu 35 kişiye sorulacak”, “Milli Eğitim programını da bu 35 kişi yönlendirecek”, “Nükleer santralin kurulması için 35 Fransız seçildi” paylaşımlarında bulundu.

Bir kullanıcı da “Yaklaşık 1000 milletvekilinden oluşan bir Ulusal Meclisimiz ile Senatomuz ne işe yarıyor?” yorumunu yaptı. Birçok kullanıcı da doktor ve epidemologlara rağmen aşı stratejisinin 35 kişiye kalmış olmasını eleştirdi.

UZMANLAR TEPKİLİ 

Diğer yandan Fransız sağlık uzmanları da ülkenin aşı kampanyasındaki yetersizliğine ilişkin “tam bir fiyasko” değerlendirmesinde bulundu. Uzmanlara göre Fransa’nın aşılama hedefine ulaşması için ülkede her gün 32 bin 247 kişiye aşı yapılması gerekiyor.

Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal ise gelen tepkiler üzerine açıklama yaparak Fransa’nın herkesten farklı bir yol izlediği, 6 ay sürecek bir aşı kampanyasının 7 gün üzerinden değerlendirmeyeceğini savunarak öncelikle riskli kişilere aşı yapıldığını kaydetti. Aralık ayı başında Başbakan Jean Castex ocak ayında ülkede 1 milyona yakın kişiye aşı yapılacağını söylemişti.

Fransa’daki son resmi verilere göre ülkede Covid-19 tespit edilen kişi sayısı 12 bin 489 artışla 2 milyon 655 bin 728’e yükseldi. Covid-19’dan 157 kişinin yaşamını yitirmesiyle can kaybı 65 bin 37’ye çıktı.

ALMANYA’DA SON DURUM 

Bu arada aşılama hızında Fransa’yı oldukça geride bıraksa da izlediği yöntem tatmin edici bulunmayan Federal Almanya’da aşılamanın yetersizliği, politik bir tepkiye dönüşüyor. Özellikle hükümet üzerindeki kamuoyu baskısının arttığı, Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn ve Başbakan Angela Merkel’in çevresindeki eleştiri çemberinin daraldığı gözleniyor. 

Angela Merkel hükümetinin “Alman damgalı” BioNTech-Pfizer aşısından zamanında ve yeterince siparişte bulunmaması, Merkel'in AB genelinde ve Brüksel üzerinden aşı siparişini tercih etmesi, hükümeti sarsmaya başladı. Medya kamuoyunda “İşin içine AB girince aşı hızı düşüyor” bakışının yayıldığına dikkat çekiyor ve “milliyetçi zihniyetin” yayılabileceğini hatırlatıyor.  

Federal Almanya’da son 24 saatte koronavirüs (Covid-19) nedeniyle 302 kişinin daha hayatını kaybetmesi sonucu toplam can kaybı sayısı 34 bin 574’e yükseldi. Robert Koch Enstitüsü, Almanya’da son 24 saatte 9 bin 847 koronavirüs vakası saptandığını, toplam vaka sayısının 1 milyon 775 bin 513’e yükseldiğini açıkladı. 

Açıklamaya göre koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 302 kişinin hayatını kaybettiği ülkede toplam can kaybı sayısı 34 bin 574’e yükseldi. Açıklamada salgının başlangıcından bu yana 1 milyon 401 bin 200 kişinin iyileştiği kaydedildi. Almanya’da aktif korona virüs taşıyan kişi sayısının ise 339 bin 739 olduğu belirtildi.

Robert Koch Enstitüsüne göre 27 Aralık’ta ülke genelinde 80 yaş ve üzeri sağlık çalışanlarına yönelik başlayan aşı kampanyası kapsamında 238 bin 809 kişiye aşı yapıldı. 

+49 – PARİS/BERLİN

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT