Frankfurt'ta 8 Mart yürüyüşü: "Eşitsizlik ve şiddet kaderimiz değil"

Frankfurt'ta 8 Mart yürüyüşü: "Eşitsizlik ve şiddet kaderimiz değil"
Binlerce kişinin katıldığı etkinliğe; Almanlarla birlikte; Türkiye, İran, Suriye başta olmak üzere, birçok ulustan göçmen kökenli kadın destek verdi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Frankfurt'ta coşku ile kutlandı.

25 ayrı kurum ve kuruluşun destek verdiği etkinlik, saat 15:30'da Hauptwache'da başladı.
Binlerce kişinin katıldığı etkinliğe; Almanlarla birlikte; Türkiye, İran, Suriye başta olmak üzere, birçok ulustan göçmen kökenli kadın destek verdi.

Çeşitli dernek ve oluşumların temsilcileri yaptıkları konuşmalarda, ulusal ve uluslararası yasalara rağmen sosyal, dinsel, ekonomik ve daha birçok sebepten kaynaklı olarak kadına yönelik şiddetin ve ayrımcılığın artarak devam ettiğini vurguladı.

Eşit ücret, eşit fırsat...

Konuşmacılar, günümüz dünyasında yaşanan savaş ve faşizan gelişmelerden, başta kadın ve çocuklar olmak üzere tüm yoksul ve emekçi kesimlerin etkilendiğini ifade ederek, bu baskı ve politikalara karşı birlikte hareket etmenin, dayanışmanın öneminin altını çizdi.

Konuşmacılar ayrıca; kadınların eşit hak, eşit ücret, eşit temsil ve eşit frsat gibi taleplerinin bir an evvel tanınmasını istediler.

Meydanı hınca hınç dolduranlar, taşıdıkları çeşitli dövizlerle de taleplerini ilettiler.

Sessiz yürüyüş

Bir grup katılımcı ise savaş, şiddet ve faşizan baskıları anlamlı sesiz bir yürüyüşle protesto etti.
Bazı katılımcılar ise, 8 Mart'ın gerçek bağlamından koparıldığı sadece bir eğlenceye, kutlamaya dönüştüğü eleştirisinde bulundu.

Artı49 ekibi olarak mikrofon uzattığımız Demokratik İşçi Denekleri Federasyonu gençlik temsilcilerinden Dirim Su Derventli, "Genç kadınlar olarak biz de bu sene 8 Mart'ta sokaklardayız, alanlardayız ve mücadelemizi büyütmekte kararlıyız. Her gün kadın cinayetleri, istismar ve şiddet devam ediyor. Öfkemiz artan sayılarla bizi daha da kararlı kılıyor, eşitsizlik ve şiddet kaderimiz değildir, dolayısıyla bugün ve 8 Mart'tan öteye her gün taleplerimizi sokaklara ve alanlara taşıyacağız ve dile getireceğiz" dedi.

Derventli, eşit haklar, eşit ücret ve şiddetsiz bir yaşam için mücadelelerini, daha büyük kararlılıkla, daha da yaygınlaştırıp, büyüteceklerini vurguladı.

Almanya Göçmen kadınlar Birliği Yönetim kurulu üyesi Elif Durmaz ise şunları söyledi:

"Kadının çalışma yaşamındaki eşit işe eşit ücret meselesi noktasında yüz yıllardır bunun mücadelesi verildi, verilmeye de devam edilecek. Biz de göçmen kadınlar birliği olarak kadının her yönde, eşitlik meselesinde mücadeleyi birlikte ancak yaptığımız müddete haklarımıza sahip olabiliriz diyoruz ve mücadeleye devam diyoruz."

Konuşmalardan sonra oluşturulan kortej, Willi Brand Meydanı'na yürüdü, burada da kısa bir konuşma yapıldı, ardından da halaylar çekildi.

Etkinlik, SüdBahnhof'a yapılan yürüyüşle sona erdi.

ARTI49