Frankfurt Volksbühne’de Türk Tiyatro Festivali: Her şey burada başladı!

Frankfurt Volksbühne’de Türk Tiyatro Festivali: Her şey burada başladı!

Frankfurt Tiyatrosu bu sene 7. Türk Tiyatro Festivalini düzenliyor.

Frankfurt Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni Kamil Kellecioğlu Frankfurt’taki Fliegende Volksbühne’nin girişine mutlu bir şekilde bakıyor. 50 yaşındaki sanat yönetmeni “Her şey burada başladı” diyor.

FR.de'den Timur Tinç'in aktardığı habere göre Volksbühne, Frankfurt Tiyatrosunun 2014 yılında ilk Türk Tiyatro Festivalini düzenlediği Rüsselsheim Tiyatrosunun yanındaydı. Frankfurt Tiyatrosunun Kantat Salonunun yenilenmesi nedeniyle şimdiye kadar festivaller Gallustheater’da ve Rüsselsheim’da düzenlenmişti.

Tiyatro yönetmeni Kellecioğlu, “Artık Frankfurt’un kalbine geldik” diyor. 1-7 Eylül tarihleri arasında sergilenecek olan altı eserin tamamı Kantat Salonunda ziyarete açılacak.

Kellecioğlu festivalde organizasyonla ilgileneceği için kendi eserlerini oynamayacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da eserler Türkiye’den seçildi. Ankara ve İstanbul Devlet ve Şehir Tiyatrolarının yanı sıra bu yıl Bursa Şehir Tiyatrosu ve Diyarbakır Devlet Tiyatrosu da sahne alacak.

Bu yılki festivalin konusu, Türkiye’den Almanya’ya yapılan işçi göçünün 60. yıldönümü ve mistik ozan Yunus Emre’nin ölümünün 700. yılı ile ilgili. Kellecioğlu “ Yunus Emre diyor ki: Sevelim, sevilelim. Özellikle pandemi zamanında insanları sevmek önemlidir. Tiyatro kısa bir süreliğine de olsa bize dertlerimizi unutturmalıdır” dedi.

“Yunusumuz” adlı eser 1 Eylüldeki açılışta yer alacak. İkinci performans “Ziyaretçiler”, Almanya’ya gitmek için can atıp daha sonra Türkiye’ye dönmek için büyük bir çaba sarf eden Musa’nın trajikomik hikâyesidir. Yapay aşk, Kürk Mantolu Madonna oyunları ise Almanca altyazılı olarak verilecek diğer eserlerdendir. Çocuklar için “Rafadan Tayfa” adlı oyun oynanacak.

Festivalde işçi göçünün 60. yıldönümü için yedi atölye çalışması, dört panel tartışması ve bir fotoğraf sergisi var.

Festivalin organizasyonunu dört kişi üstlendi: Hessen Bilim ve Sanat Bakanlığı Devlet Sekreteri Ayşe Asar, Türkiye Başkonsolosu Erdem Tuncer, Frankfurt Belediye Başkanı Peter Feldmann ve belediye meclisi üyesi Hilime Arslaner. Kellecioğlu minnetle, “Hessen Bilim ve Sanat Bakanlığı, Türkiye Kültür Bakanlığı ve Yurtdışı Türkler Ofisi(YTB)’nin desteği sayesinde bu sefer kapı kapı dolaşıp sponsor aramak zorunda kalmadık” diyor. Ayrıca bu desteğin karşılığını farklı kültürlerden insanları tiyatroda bir araya getirerek ödemek istiyor. Kellecioğlu,  özellikle Türk olmayan çok sayıda kişinin bu eserleri görmeye geleceğini umuyor.

Çeviri: Tuğba Ünal 

HABERE YORUM KAT