Frankfurt Türk Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu

Frankfurt Türk Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu

21. Frankfurt Türk Film Festivali'nde Alman jüri, Uluç Bayraktar'ın yönettiği 9,75'i en film seçti. Festivalde Senan Kara (Bilmemek) Altın Elma İn İyi Kadın Oyuncu Ödülü" ve Numan Açar (Gölgelerin İçinde) da "Altın Elma İn İyi Erkek Oyuncu Ödülü" aldılar

21. Frankfurt Türk Film Festivali'nde Altın Elma Ödülleri sahiplerini buldu.

Ünlü oyuncu Bülent Parlak'ın sunucusu olduğu ödül törenine Selçuk Yöntem, Reha Özcan ile Senan Kara, Emir Özden, Uluç Bayraktar, Alara Hamamcıoğlu Bayraktar, Reis Çelik, Selin Kavak, Nida Karabol, Serdar Akar, Rena Lusin Bitmez, Yiğit Armutoğlu'nun da aralarında olduğu sinema insanları katıldı.

Festivale Türkiye'den 37 uzun metrajlı film başvurdu. Türkiye jürisi 10 filmi yarışma finaline bıraktı. Alman jürisi de 'en iyi'leri seçti. Nejat İşler, Funda Eryiğit, Berkay Ateş, Eylül Dursun ve Şebnem Bozoklu'nun rol aldığı 9,75 film en iyi film seçilirken verdi. Gölgeler İçinde filmi de aldığı üç 'Altın Elma' ile bütün dikkatleri üzerine çekti.

SELÇUK YÖNTEM'E YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

Frankfurt Metropolis Cinestar sinemasında gerçekleşen törende, festivalin '2020 Hayat boyu başarı ödülü'nü Başkonsolos Erdem Tunçer'den alan Selçuk Yöntem, "Kendimi bildim bileli hep sanatla uğraşırım. Hayatta başka bir şey düşünmedim ve bundan da onur duyuyorum. Bu onura böyle bir alkış almak da beni çok çok mutlu ediyor. Hiç bir zaman ödüller üzerine bir şey söylemiyorum. Çünkü kişiye özeldir. Ama pandemiyle tersyüz olduk. Bizi ayakta tutan çok önemli insanlar var. Doktorlar, hemşireler, sağlık çalışanları. Ben onlara çok teşekkür ediyorum. Bu ödülle onlara kıymet veriyorum. Atatürk'ün kurucusu olduğu Cumhuriyetin bir sanatçısı olmaktan da gurur duyuyorum" diye konuştu.

frankfurt-turk-film-festivali-nde-oduller-sahiplerini-buldu-en-iyi-film-9-75-938211-1.

GENÇ YETENEK EMİR ÖZDEN'E ÖZEL ÖDÜL

Genç yetenek Emir Özden ilk kez yer aldığı sinema filmiyle ödüle layık görüldü. İlk filmi olması nedeniyle için ekstra heyecanlı olduğunu kaydeden Özden, "Böyle bir ekibe denk geldiğim, Leyla Yılmaz gibi yönetmen, Yurdaer Okur, Senan Kara gibi iki usta oyuncuyla tanıştığım için çok mutluyum. Film, diziden çalışma şartları ve olanakları açısından çok farklı. Yönetmenle çok daha bireysel iletişim kurulabiliyor. Daha geniş zamanlı, daha detaylı çalışabiliyor" dedi.

Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer, Türk Film Festivali ödül töreninin Türk Alman iş gücü anlaşmasının 60. yılına denk gelmesinin daha da anlamlı kıldığını söyledi. Bu festivalin 21’incisinin yapılıyor olmasının bile başlı başına Türk toplumunun Almanya'nın ne denli önemli ve ayrılmaz bir parçası haline geldiğinin kanıtı olduğunu kaydeden Tunçer, "Kültür ve sanat dostu Frankfurt'un Türk Film Festivali ile daha da zenginleştiğini düşünüyorum. Festival sayesinde bir yanda toplum olarak kültürümüz ve sanatımızla bağlarımızı pekiştirme imkanı buluyoruz. " ifadesini kullandı.

TÜRKİYE KÖKENLİLERİN DURUMUNA DİKKAT ÇEKTİ

Frankfurt Belediye Encümeni İna Hauck (SPD) konuşmasında, kentte yaşayanların yarısından fazlasının göçmen olduğunu belirterek göçün toplumda yarattığı değişim ile gelişimi ve değişimle gelen faydaları görmek gerektiğini vurguladı. Türk toplumunun Almanya'da göçmen en büyük topluluk olmasına rağmen Türkiye kökenlilerin kültür kurumlarında aynı oranda yer alamadığına işaret eden Hauck, bunun mutlaka telafi edilmesi gerektiğini söyledi. Bilim ve Sanat Bakanlığı Müsteşarı Ayşe Asar ise köprüler kurması, insanlar ve toplumlar arasında yeni karşılaşmalar sağlamasıyla Türk Film Festivalinin çok değerli kıldığını kaydetti.

ÖDÜLLER

İşte 21. Frankfurt Türk Film Festivali kazananları:

Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Halil Ergün ve Suna Yıldızoğlu

Vefa Ödülü: Bilge Olgaç

En iyi Film: 9.75

En iyi Yönetmen: Gölgeler İçinde, Erdem Tepegöz

En iyi Kadın Oyuncu: Bilmemek, Senan Kara

En iyi Erkek Oyuncu: Gölgeler İçinde, Numan Açar

En iyi Görüntü Yönetmeni: Gölgeler İçinde, Hayk Kirakosyan

En iyi Senaryo: 9.75, Uluç Bayraktar ve Damla Serim

En iyi Müzik: Ölü Ekmeği, Reis Çelik

Jüri Özel Ödülü: Bilmemek, Emir Özden

13. Üniversitelerarası Kısa Film Yarışması - Türkiye birincisi: Majid’den Sevgilerle, Yiğit Armutoğlu

13. Üniversitelerarası Kısa Film Yarışması - Almanya birincisi: Cem Sultan Ungan

2. Belgesel Yarışması Birincisi: Tanrı Göçmen Çocukları Sever mi Anne, Rena Lusin Bitmez

2. Belgesel Yarışması Özel Ödülü: Fatma Kayacı’nın Bilinmeyen Hikayesi, Orhan Tekeoğlu

KAYNAK: BİRGÜN

HABERE YORUM KAT