Federal Meclis küçülecek mi? Alman hükümeti seçim reformunu uygulamaya koyuyor

Federal Meclis küçülecek mi? Alman hükümeti seçim reformunu uygulamaya koyuyor

Seçim yasasında yapılan reformla, Federal Meclis’teki sandalye sayısı yeniden düzenlenecek. Muhalefet söz konusu reformun, “X Large” boyutuna ulaşan Federal Meclis’i yeterince küçültemeyeceği kanısında.

Federal Meclis’in küçültülmesi konusunda yıllarca süren sonuçsuz tartışmalardan sonra, Hıristiyan demokratlarla sosyal demokratların koalisyonundan oluşan Alman hükümeti, muhalefetin karşı koymasına rağmen bir seçim reformu gerçekleştirdi. 

Hür Demokrat Parti (FDP), Sol Parti ve Birlik’90/Yeşiller, daha önce Hıristiyan Demokrat ve Sosyal Birlik (CDU/CSU) partileri ile Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) yasa tasarısını 709 üyeye ulaşan parlamentoda hedeflenen küçültmeyi sağlamaya elverişli olmadığı için reddetmişlerdi. Öte yandan koalisyon itiraza rağmen seçim reformunu geçirerek, seçim yasasında büyük çoğunluk ile değişiklik yapma geleneğinden de kopmuş oldu. 

Federal Meclis Başkanı Wolfgang Schäuble ve altı CDU milletvekili de taslağın oylanmasına katılmadılar. Bu isimlerin, uzmanlar tarafından da büyük ölçüde etkisiz olmakla eleştirilen düzenlemelerden hayal kırıklığına uğradıkları için oy kullanmaktan çekindikleri sanılıyor.  

Tasarı  362 lehte, 281 aleyhte, 8 çekimser oyla kabul edildi. CDU/CSU ve SPD, Federal Meclis’te birlikte 398 sandalyeye sahip. FDP, Yeşiller ve Sol Parti’nin ortak tasarısı, AfD’nin tasarısında olduğu gibi çoğunluk bulamadı.

Federal Meclis’te standart vekil sandalye sayısı halen 598. Reforma göre, bir yıl içinde 299 seçim bölgesi seçilecek. Seçim bölgelerinin sayısında azalmayı içeren reform 2025 seçiminde geçerli olacak. Bu amaçla da bilim insanları, milletvekilleri ve diğer üyelerden oluşan, en geç 30 Haziran 2023’e kadar da sonuç verecek bir reform komisyonu kurulacak.

+49 – BERLİN

FOTO: DPA

 

HABERE YORUM KAT