Fazıl Say'dan ABD'ye 'soykırım' tepkisi: Önce kendini düzeltsin...

Fazıl Say'dan ABD'ye 'soykırım' tepkisi: Önce kendini düzeltsin...

Piyanist ve besteci Fazıl Say, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olayları için 'soykırım' ve 'büyük felaket' ifadesini kullanmasına tepki gösterdi.

Piyanist ve besteci Fazıl Say, ABD Başkanı Joe Biden'in 1915 olayları için 'soykırım' ve 'büyük felaket' ifadesini kullanmasına tepki gösterdi.

Say, "Amerika'nın, 'Kızılderili soykırımı' ve Japonya’ya attıkları atom bombalarının hesaplaşmasını yapmadan, Orta Doğu’da uyguladığı vahşi ‘böl ve yönet’ işgalciliğinin milyonların ölümüne sebep olmasının hesaplaşmasını yapmadan diğer ülkelerle uğraşması artık ciddiye alınamaz. Önce kendini düzeltsin" düşüncesini dile getirdi.


 
Say Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, "12-13 yıl önce Türkiye, Ermenistan’a “gelin beraber araştıralım bu tarihi muallakta bir şey kalmasın, beraber aydınlığa çıkaralım yaşananları” teklifinde bulundu. Ermenistan yanaşmadı. Yani; tek doğru teori Ermeni teorisi olsun istediler. Bu gerçeklik değildir. Madem farklı teoriler farklı rakamlar, farklı sebepler var, hepsi eşit irdelenmeli, konu araştırma konusudur. Hala tek bir adım bile atılmış değildir. Batının 'taraf tutmacılığı' malum... bizim de 'etik' savunmamız zayıf.. gerçeklik hala ortak karara ortak hemfikir olunmaya varamadıysa.." ifadesini kullandı. 

Ne olmuştu?
ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan mesajında hem 'soykırım' hem 'büyük felaket' ifadesini kullandı. Biden mesajında 'Osmanlı' ve İstanbul için kullandığı 'Konstantinopol' kelimelendirmesiyle 'soykırım' olarak nitelediği olaylardan Türkiye Cumhuriyeti'ni sorumlu tutmadıklarını ima etti ve "Tarihi kabul ediyoruz. Bunu kimseyi suçlamak için değil ancak tarihin tekerrür etmediğinden emin olmak için yapıyoruz" görüşünü dile getirdi.

HABERE YORUM KAT