Fatih Altaylı'dan tuhaf benzetme: Hitler ile Şeyh Said'i kıyasladı

Fatih Altaylı'dan tuhaf benzetme: Hitler ile Şeyh Said'i kıyasladı

Gazeteci Fatih Altaylı, Adolf Hitler ile Şeyh Said'i tuhaf bir benzeme yaparak kıyasladı: "Sonuçta Hitler seçimle gelmiş..."

Kayyum tarafından yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin, yapım çalışmalarına başlanan bir bulvara, Cumhuriyet'e isyan eden ve dinci bir ayaklanma başlattığı için 1925 yılında idam edilen Şeyh Said'in isminin verildiğini açıklaması tartışma yaratmıştı.

Konuyla ilgili birçok sol parti açıklama yaparak, bulvara Şeyh Said isminin verilmesine tepki göstermişti.

HİTLER İLE BİR TUTTU

Gazeteci Fatih Altaylı ise, kendi Youtube kanalında, bulvara ismi verilmek istenen Şeyh Said olayıyla ilgili olarak Almanya'nın faşist lideri Adolf Hitler'le tuhaf bir kıyaslama yaptı.

Birbirinden farklı iki ismi ilginç bir şekilde bir tutan Altaylı, Hitler'in iktidara seçimle geldiğini söyleyerek, onun "hain" olmadığını savundu.

Altaylı, Alman devletinin aradan geçen bunca zaman sonra, bir sokağa Hitler ismini vermeye kalktığında, "özünde Almanya'yı seven bir adamdı" diyerek sokağa isminin verilebileceğini, bunun bir mantığının olduğunu, Şeyh Said isminin ise bir mantığının olmadığını söyledi.

Altaylı, "Almanya'da bir sokağa Adolf Hitler sokağı denmesinin bile bir mantığı olabilir de Şeyh Said bulvarının bir mantığı yok. Evet Hitler Almanya'yı felakete sürüklemiş birisi. Sonuçta Hitler seçimle gelmiş ve Almanya'ya ihanet etmiş birisi değil. Berbat bir politikacı, devlet adamı, faşist bir diktatör falan filan ama hain değil. Almanya'yı bilerek ve isteyerek parçalamaya kalkmamış, Almanya içerisinden bir toprak koparma derdine düşmemiş ve Alman devlet tarafından yargılanıp hain ilan edilmiş biri değil" ifadelerini kullandı.

İşte o video:

ALMANYA'DA DURUM NASIL

Altaylı, bugün Almanya'da bir sokağa "Hitler" isminin konmasında tartışmaların yaşanabileceğini ancak bir şekilde bu ismin konulabileceğini, çünkü Hitler'in "hain" olmadığını söylese de, günümüz Almanyasında Hitler'in adını anmak veya kullanmak yasak durumda. Hitler'in sloganlarını veya sembollerini kullanmak ya da paylaşmak da yine anayasaya aykırı ve suç teşkil ediyor...

Bugün Almanların büyük çoğunluğu Hitler'den nefret ettiğini, Almanya'yı savaşlara sürükleyerek ekonomik olarak çökerttiğini, yaptığı işgallerle ve katliamlarla da yine Almanya'nın onurunu zedelediğini ifade ediyor.

Kısacası...

Hitler bugün Almanya için bir utanç kaynağı, Şeyh Said ise Türkiye'de genç Cumhuriyet'i hedef alan gerici bir ayaklanmanın başı olduğu için haklı olarak tepki gösterilen bir isim.

ARTI49

Fotoğraf: X / @MehmetDepremMED

HABERE YORUM KAT
2 Yorum