Farkında olmadan diyabet hastası olabilirsiniz: İşte diyabetin bilinmeyen belirtileri...

Farkında olmadan diyabet hastası olabilirsiniz: İşte diyabetin bilinmeyen belirtileri...

Diyabetin belirtisi sadece sürekli susuzluk ve iştah değildir. Diyabete asla tahmin edemeyeceğiniz bir dizi başka semptomu olabilir. İşte o semptomlar...

Diyabet, sadece sürekli susuzluk hissi ile kendini göstermez. Alman Diyabet Vakfı Başkanı Hans Hauner’a göre diyabetin daha az bilinen bir dizi belirtisi vardır ve her biri hastalığın vücuda kalıcı zarar vermesini önlemek için bir doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir.

Tip 2 diyabet genellikle acısız başlar ve belirtileri ilk etapta belirgin değildir. Hauner, birçok hastanın bu belirtileri fark etmediğini ve sadece sorgulandığında bazılarının kendileri için geçerli olduğunu anladığını belirtiyor.

İşte diyabetin en önemli belirtileri:

-Sürekli susuzluk hissi

-Özellikle geceleri sık idrara çıkma

-Ciltte artan kuruluk ve kaşıntı

-Yaraların eskisinden daha yavaş iyileşmesi

-Dış nedenler olmaksızın düşük performans ve uykusuzluk

-Enfeksiyonlara karşı artan duyarlılık

-Normal bir diyete rağmen yaşanan kilo kaybı

TİP 1 DİYABETLE TİP 2 DİYABET ARASINDAKİ FARKLAR

Tip 1 diyabetin belirtileri genellikle aniden ortaya çıkar ve sıklıkla genç bireyleri etkilerken, tip 2 diyabet belirtileri yavaşça gelişir ve daha çok yaşlı bireylerde görülür.

Ayrıca sekiz milyondan fazla Alman tip 2 diyabet hastasıyken, tip 1 (insüline bağımlı diyabet) yaklaşık 300 bin kişiyi etkilemektedir.

YÜKSEK KAN ŞEKERİ

Susuzluk, halsizlik veya enfeksiyonlara yatkınlık gibi semptomlara yüksek kan şekeri seviyeleri sebep olur. Bu durum vücutta bir dizi olumsuz sonucu tetikler.

İşte o olumsuz sonuçlar:

-Vücut, fazla şekeri atmaya çalışırken sürekli su kaybeder.

-Bu durum sürekli susuzluk hissi ve cilt kuruluğuna neden olur.

-Proteinlerin hızlı parçalanması, vücudu zayıflatır ve kilo kaybına sebep olur.

-Bağışıklık sistemi işlevlerinde bozulmalar meydana gelir.

DOKTORA GİDİLMESİ GEREKİYOR

Diyabet uzmanı bu belirtilerin her birinin aile hekiminize görünmeniz için bir neden olması gerektiğini vurguluyor. Erken teşhis ve doğru tedavi ile böbrekler, gözler ve kardiyovasküler sistemde oluşabilecek organ hasarları en aza indirilebilir.

Doktorlar, kan sayımı ve şeker yükleme testi gibi testlerle diyabet teşhisi koyabilirler. Oral glukoz tolerans testi (OGTT), glukoz alındıktan sonra kan şekerinin ne kadar yükseldiğini ölçer ve pankreasın yeterince insülin salgılayıp salgılamadığını gösterir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT