Ev sahiplerine sevindirici haber: O karar artık geçerli değil
AB Parlamentosu ve Üye Devletler Konseyi, bina sektöründe yeni enerji gereklilikleri üzerinde anlaşmaya vardı. İki kurumun temsilcileri Perşembe akşamı Binalar Direktifi olarak adlandırılan düzenlemede reform yapılması konusunda anlaştı.
Daha önceki karara göre, Almanya'daki mevcut konut binalarının yüzde 45'inin 2033 yılına kadar yenilenmesi gerekiyordu. Ancak bu karar maliyetlerin beş kat artarak yılda 260 milyar Euro'ya kadar çıkabilmesi riskini taşıdığı için eleştirilmişti. Yeni kararla birlikte tasarruf hedefleri küçültüldü.
ŞİMDİ “U” DÖNÜŞÜ
AB Parlamentosu'na göre anlaşma, 2028'den itibaren “kamuya ait binalar” için geçerli olmak üzere, 2030'dan itibaren tüm yeni binaların iklim açısından nötr olmasını öngörüyor. 2050'ye kadar tüm bina stokunun da iklim açısından nötr olması gerekiyor.
Anlaşma şu anda sadece bina sektöründeki ortalama enerji tüketiminin 2030 yılına kadar en az yüzde 16 ve 2035 yılına kadar en az yüzde 22 azaltılması genel hedefini öngörüyor.
KAMUOYU BASKISI YENİDEN DÜŞÜNMEYE YOL AÇTI
Avrupa Parlamentosu'ndaki CDU/CSU grubunun eş başkanı Angelika Niebler (CSU) için anlaşma şu anlama geliyor: "Artık AB tarafından tetiklenen zorunlu bir yeniden yapılandırma tehdidi yok." Niebler'e göre bu aynı zamanda medya sayesinde oldu, "Kamuoyunun yüksek ilgisi bu yönergeye iyi geldi."
Ancak konut dışı binalar için, binaların yüzde 16'sının 2033 yılına kadar yenilenmesi zorunluluğu devam ediyor. Ayrıca teknik ve ekonomik açıdan mantıklı olması halinde güneş enerjisi sistemlerinin kurulması zorunluluğu da bulunuyor.
Fosil yakıtlarla çalışan ısıtma sistemlerinin 2040 yılına kadar değiştirilmesi gerekiyor.
ARTI49