Ev kiralarken bu sorulara yanıt vermek zorunda değilsiniz

Ev kiralarken bu sorulara yanıt vermek zorunda değilsiniz

Ev sahiplerinin sözleşme öncesinde size sordukları soruların bir kısmına yasal olarak izin verilmediğini biliyor muydunuz? İşte "yasaklı" sorular ve nedenleri...

Kiralık bir ev aramak Almanya'da özellikle son dönemlerde oldukça zorlu bir süreç. Tüm zorluklara bir de ev sahiplerinin sıkıcı düzeylerdeki detaycı soruları eklenince, süreç daha da katlanılamaz bir hal alıyor.

Peki ev sahiplerinin sorduğu her soruya yanıt vermek zorunda mısınız?

En son söyleyeceğimizi en başta söyleyelim: Hayır.

Ev sahiplerinin, yasal olarak kiracının özel yaşamına ve yaşam kültürüne dair bilgi isteme hakkı yoktur.

Ev sahiplerinin potansiyel yeni kiracıları hakkında istedikleri gibi bilgi edinmelerine izin verilmez. Bununla birlikte, tam ad, doğum tarihi ve mevcut adres gibi kişisel sorular sormak alışılmış ve izin verilen bir durumdur. Ev sahipleri kiracının kimlik kartını da görmek isteyebilir. Ancak, kimliğinizin bir kopyasını almalarına izin verilmez.

Buna ek olarak, mesleğiniz, işvereniniz ve net geliriniz hakkında bilgi isteyebilir ve ödeme gücünüzü kontrol etmek için sözleşmeyi imzalarken gelir beyanı talep edebilirler. Ev sahibi ayrıca daireye kaç kişinin taşınacağını da sorabilir. Aynı durum, çocuk veya hayvan beslemek yasaksa, bunların sayısı için de geçerlidir.

Gecikmiş kira borçları ya da tüketicinin iflas edip etmediğine ilişkin sorular da tipik ve izin verilebilir sorulardır. Ancak ev sahibi bu kredibilite belgesini sadece sözleşme imzalanırken isteyebilir, aksi takdirde idari bir suç işlemiş olur.

SORULMASINA İZİN VERİLMEYEN SORULAR

Ev sahipleri veya emlakçılar sadece kiracılıkla ilgili sorular sorabilirler. Ancak, müstakbel kiracıların özel alanlarına ait sorular sorulmasına izin verilmez.

Bu sorulara şunlar dahildir:

-Aile planlaması,
-Siyasi görüş,
-Derneklere, sendikalara, siyasi partilere üyelik,
-Dini mensubiyet,
-Cinsel yönelim
-Etnik köken veya milliyet,
-Önceki mahkumiyetler veya bekleyen soruşturmalar,
-Hastalıklar veya engeller,
-Hobiler ve müzik zevkleri,
-Sigara içmek
-Yasal masraf sigortasının varlığı
-Medeni durum

ARTI49

HABERE YORUM KAT