Erdoğdu: İşsizlik yüzde 17'ye dayandı

Erdoğdu: İşsizlik yüzde 17'ye dayandı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu, "İşsizliği düşük göstermek için yaptıkları makyaj artık tutmuyor. Gerçek işsizlik rakamları, yüzde 17'ye dayandı." ifadesini kullandı.

ANKARA - CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TÜİK’in bugün açıkladığı işsizlik rakamlarıyla ilgili açıklama yaptı.

Erdoğdu, resmi işsizlik rakamının yüzde 10,4 olarak açıklandığını belirterek, “İşsizliği düşük göstermek için yaptıkları makyaj artık tutmuyor. Gerçek işsizlik rakamları yüzde 17’ye dayandı” dedi.

Gerçek işsiz sayısına ulaşmak için iş bulma ümidi olmayanları, mevsimlik çalışanları ve iş aramayıp çalışmaya hazır olduğunu söyleyenleri de hesaba katmak gerektiğinin altını çizen Erdoğdu, bu rakamlar dikkate alındığında gerçek işsiz sayısının TÜİK verilerine göre 5 milyon 756 bin olduğunun altını çizdi.

93384a6973de5dac_609x246.png

"İşsizliği düşük göstermek için yaptıkları makyaj artık tutmuyor"

Erdoğdu, şunları kaydetti:

"AKP, Türkiye ekonomisinin hızla büyüdüğünü ileri sürüyor. Ancak istihdam rakamları, AKP'nin iddia ettiği büyüme rakamlarını tekzip ediyor. O kadar büyüdüysek iş nerede, işsiz sayısı neden bu kadar çok? Yıllık cari açığın yaklaşık 52 milyar dolar olduğu bir ülkede büyümenin dolayısıyla da istihdamın çok daha artmış olması gerekirdi. İşsizliği düşük göstermek için yaptıkları makyaj artık tutmuyor. Gerçek işsizlik rakamları yüzde 17'ye dayandı."

TÜİK’in işgücü verilerinin AKP’nin istihdam seferberliği politikalarının başarısız olduğunu ve hükümetin bizzat sorumlusu olduğu kalıcı işsizlik sorunuyla baş edemediğini gösterdiğini ifade eden Erdoğdu, kayıt dışı işsizlikteki artışa da dikkat çekti. Türkiye’de kayıt dışı çalışanların oranı bir önceki yıla göre yüzde 0,6 arttığını, her üç çalışandan birinin kayıt dışı çalıştığına dikkat çeken Erdoğdu şöyle devam etti:

“AKP’nin istihdam politikaları genç nüfusa bir umut, iş ve aş da sunmamaktadır. Ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin toplam genç nüfusa oranı yüzde 23,1’dir. Her dört gencimizden biri üretim faaliyetlerinin içinde olmadığı gibi, bir eğitim kurumuna da kayıtlı değildir. Toplamda her beş gencimizden biri iş aramakta ancak iş bulamamaktadır. “

 

HABERE YORUM KAT