Erdoğan’dan ''Aşı milliyetçiliğine''' eleştiri

Erdoğan’dan ''Aşı milliyetçiliğine''' eleştiri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden tarafından düzenenlenenpandemi zirvesi görüşmelerinde, bazı ülkelerin aşı dağıtma konusundakiisteksizliğini kınadı.

ABD Başkanı Joe Biden, Çarşamba günü korona pandemisi hakkında çevrimiçi bir zirve düzenledi. Beyaz Saray önceden yaptığı açıklamada, zirvenin amacının korona ile mücadelede ortak bir vizyon üzerinde anlaşmak için devlet ve hükümet başkanlarını sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya getirmek olduğunu söyledi. Toplantının ana teması, dünyadaki aşılara adil erişimi sağlamak. Covid- 19 testleri, tedavi seçenekleri ve koruyucu ekipmanların erişilebilirliği de toplantının gündemindeydi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın korona pandemisi konulu çevrimiçi zirvesinden önce, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bazı ülkelerin aşı dağıtımındaki isteksizliğini kınadı. Erdoğan, BM Genel Kurulu'ndaki genel tartışmada yaptığı konuşmada: “Milyonlarca ölüm ve on milyonlarca enfekte insan karşısında aşı milliyetçiliğinin çeşitli yöntemlerle sürdürülüyor olmasının insanlık adına bir utanç olduğunu” söyledi. Dünyada aşılara erişimin dağılımında büyük eşitsizlikler var. Örneğin Afrika'da insanların sadece yüzde üçü aşılandı.

AB Komisyonu başka bir Covid-19 ilacı için sözleşme imzaladı

AB Komisyonu, ilaç şirketi Eli Lilly';den bir Covid-19 ilacının ortak satın alımı için bir anlaşma imzaladı. Brüksel yetkilisi Salı günü yaptığı açıklamada, 18 AB ülkesinin monoklonal antikorlar adı verilen bir ilacın 220 bin tedavisinin ortak satın alımına katıldığını duyurdu.

Oksijene ihtiyacı olmayan ancak ciddi risk taşıyan Covid-19 hastalarının tedavisi için kullanılan monoklonal antikor, Bamlanivimab ve Etesevimab';ın bir kombinasyonudur. Monoklonal antikorlar laboratuvarda üretilir ve enfeksiyondan sonra virüsü devre dışı bırakmak için tasarlanmıştır. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) şu anda antikor kokteylinin onayını inceliyor. Ayrıca AB Komisyonu, diğer ilaçlar için de sözleşmeler imzaladı.

''Etikte başarısız olduk”

BM Genel Kurulu'nun başlangıcında, BM Genel Sekreteri António Guterres, uluslararası toplumu korona salgınıyla mücadelede daha fazla ortak hareket etmeye çağırdı. Aşıların ülkelere eşitsiz dağılımını “adaletsizlik” olarak nitelendirdi. Guterres: “Afrikalıların yüzde 90'ından fazlası hala ilk dozunu bekliyor. Bilim sınavını geçtik fakat etik konusunda başarısız olduk” dedi.

Guterres sözlerine şöyle devam etti: ''Yarattığımız sorunlar, çözebileceğimiz
sorunlardır. İnsanlık, birlikte çalıştığımızda büyük şeyler başarabileceğimizi
gösterdi''
 

Artı49 Haber Merkezi
Haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT