‘Erdoğan’a hakaret’te rekor ceza

‘Erdoğan’a hakaret’te rekor ceza

Van’da yaşayan Burhan Borak’a sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla 12 yıl üç ay ceza verildi.

Mezopotomya Ajansı’ndan Müjdat Can’ın haberine göre, Borak 2014 yılında sosyal medyada yaptığı yedi paylaşımdan, her bir paylaşımı için bir yıl dokuz ay hapis cezası aldı.

Mahkeme ayrıca hükmün açıklanmasını geri bırakmayıp cezayı da ertelemedi.

‘Vicdanen rahat mısınız?’

Borak, yaptığı tüm paylaşımların düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Ama bunu farklı değerlendirip çok ağır bir ceza vermeleri kabul edilebilecek bir şey değildir. Bu kararı veren hakim ve savcılara soruyorum; vicdanen rahat mısınız? Yoksa bu kararı baskı altında mı veriyorsunuz? Yargının bağımsız olmadığı ülkede bu tür cezalar sürpriz olmuyor. Verilen cezayla ilgili bir üst mahkemeye temyiz başvurusu yapacağız. Umarım adalet yerini bulur. Bu cezanın bozulmasını istiyorum.”

Avukat: Verilen ceza bir rekor

Borak’ın avukatı Cihat Durmaz şu açıklamayı yaptı: 

“Hükümet tarafından hazırlanan Yargı Reform Paketi’nde düşünce ve ifade özgürlüğü alanında bazı çalışmalarının olduğu duyumu yaygınken, bu süreç içerisinde müvekkilime 2014-2015 yılındaki paylaşımlarından dolayı bu cezayla karşılaştık. Müvekkilime 12 yıl üç ay gibi yüksek bir ceza verildi. Biz bu cezanın rekor bir ceza olduğu kanaatindeyiz. Buna benzer emsal dosyalarda zincirleme hükümler uygulanarak bir sanığa en fazla iki yıl ceza verildiğini biliyoruz. Müvekkilime 12 yıl ceza verilmesinin vicdanen ve hukuken açıklanacak bir tarafı yok. Bu paylaşımların tamamı düşünce ve ifade özgürlüğü içerisinde, tamamen müvekkilimin süreç itibariyle eleştirilerini kapsamaktadır.”

 

HABERE YORUM KAT
1 Yorum