Erdoğan’a “hakaret” şiiri okumuştu: Şovmen Böhmermann’ın da polisteki bilgilerine bakılmış

Erdoğan’a “hakaret” şiiri okumuştu: Şovmen Böhmermann’ın da polisteki bilgilerine bakılmış

Berlin polisinin Alman şovmen ve komedyen Jan Böhmermann'ın kişisel verilerine giriş yaptığı ortaya çıktı. Böhmermann’ın da adı NSU 2.0 tehdit mektuplarında yer almış.

Almanya’da 2016 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik hakaret içerikli bir şiiri televizyon programında okuyan ünlü Alman komedyen Jan Böhmermann’ın başı bu kez de NSU 2.0 tehdit mektuplarıyla dertte. Alman şovmenin polisteki bilgilerinin araştırma amaçlı alındığını bildiren polis, Böhmermann’ın adı ve adresine NSU 2.0 tehdit mektuplarında rastlandığını soruşturma çerçevesinde de emniyetteki bilgilerine erişim gerçekleştirildiğini kaydetti. 

2020 DEĞİL 2019

Ünlü komedyene NSU 2.0 tehdit mektubunun ise gönderilmediği ve söz konusu soruşturmanın bir yıl önce gerçekleştirildiğini bildirdi. 

Hessen eyaleti Adalet Bakanı Eva Kühne-Hörmann de  soruşturma kapsamında Böhmermann’ın adres sorgusunun yapıldığını bildirmiş bunun üzerine konuya ilişkin bir haber yayınlayan Frankfurter Rundschau gazetesi, polisteki kişisel bilgi araştırılmasının bu yılın 25 Temmuz'unda yapıldığını yazmıştı. Buna karşılık Berlin polisi, bir polis memurunun “moderatörün adres sorgulamasının” Temmuz 2020'de değil, Temmuz 2019'da gerçekleştiğini açıkladı. Açıklamada “Mevcut bilgi durumuna göre inceleme resmi bir bağlamda gerçekleştirildi. Sorguyu gerçekleştiren Berlin polisi mensubu makul bir şekilde sorgunun nedenlerini açıkladı” denildi. Adres sorgulaması yapan polis memurunun  şüpheli listesinde yer almadığını aksine tanık olarak ifadesinin alındığı da belirtildi. Polis ayrıca, 2005 yılından bu yana sorgulama yapan kişilerin erişim kimliği ve PC kimliğinin her sorgu için kaydedildiğini de vurguladı.

İKİ YILDA 105 IRKÇI MEKTUP

Federal Almanya’da ırkçı içerikli mektup ve iletilerin artması üzerine başlatılan soruşturmalar, 2018 yılından bu yana 105 kez ırkçı tehdit mektuplarının yollandığı sonucunu verdi. Mektuplardan 88’inin, Almanya’da 8’i Türkiye kökenli 10 kişiyi katleden ırkçı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün devamı olduğu izlenimi veren NSU 2.0 imzasıyla postalandığı  kaydedildi. 

2018’den bu yana çoğu kadın olmak üzere kamuya mal olmuş politikacı, sanatçı, hukukçu, akademisyen ve benzeri kişiler NSU 2.0 imzasıyla yollanan tehdit mektupları alıyor.

Mektupların yollandığı bazı kişilerin iletişim bilgilerinin gizli olması, söz konusu kişilerin adreslerine nasıl ulaşıldığına ilişkin kuşkuları artırırken, mektup yollanan bazı kişilerle ilgili Frankfurt Emniyeti’ndeki bilgisayarlar üzerinden kişisel bilgileri ile ilgili tarama yapıldığı ortaya çıkmıştı.

POLİTİKACILAR, SANATÇILAR, GAZETECİLER, ŞOVMENLER

Tehdit mektubu alanlar arasında Hessen Eyalet İçişleri Bakanı Peter Beuth da yer alıyor. Onun dışında Hessen Eyalet Başbakanı Volker Bouffier’e de tehdit gönderildiği bildirildi. Berlinli komedyen İdil Baydar da tehdit mektubu almıştı. NSU davasının müdahil avukatlarından Seda Başay-Yıldız da 2018 yılında ırkçı tehdit mektupları aldığını açıklamıştı.

NSU 2.0 imzasıyla aşırı sağcı tehditler gönderen kişi veya gruplar, 2000-2006 yılları arasında  8’i Türkiye kökenli 10 kişiyi katleden ve varlığı 2011’de gün yüzüne çıkan aşırı sağcı terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU)  örgütünün devamı izlenimi yaratıp, başta solcu ve Yeşiller olmak üzere ırkçılıkla mücadele eden politikacıları, sanatçıları, hukukçuları ve akademisyelerle benzeri şahsiyetleri hedef alıyor, onları ailelerini öldürmekle tehdit ediyor.

+49 – WİESBADEN

FOTO: AA

HABERE YORUM KAT