Erdoğan övünce sorun yok ama TV’de Yılmaz Güney’i konuşana ceza

Erdoğan övünce sorun yok ama TV’de Yılmaz Güney’i konuşana ceza

Ünlü Sanatçı Yılmaz Güney'le ilgili RTÜK Tele 1'e yaptığı bir program nedeniyle ceza verdi. Gerekçesi de 'suçluyu övmek'. Oysa 2010'da Erdoğan "Otoriteler Yılmaz Güney'in filmlerine kulak vermiş olsaydı Türkiye farklı bir yer olurdu" demişti.

Türk sinemasının en önemli sinemacılarından biri Yılmaz Güney. Yaptığı filmler vakti zamanında gişe rekorları kırdığı gibi sinemamızın yurtdışında tanınmasında da büyük katkısı var. Fikirleri, görüşleri, kadınlara yönelik yaklaşımı ve Yumurtalık olayı nedeniyle yeniden gündeme geldi Yılmaz Güney: Tele 1 kanalında ‘5. Boyut’ programında Yılmaz Güney üzerine bir tartışma programı düzenlendi. Programa katılanlar Yılmaz Güney’le ilgili düşüncelerini açıkladı.

Fakat RTÜK, TV’deki Yılmaz Güney’in tartışmasından ceza çıkardı. Kurum Yılmaz Güney’in tartışıldığı programda “suçluyu övmekten” Tele 1’i yüzde 3 idari para cezasına çarptırdı. Çünkü ‘5. Boyut’ programında Güney’in hayatı hakkında yorumlarda, “sanatçının işlediği bir cinayeti haklı ve masum gösteren ifadeler” kullanıldığı kanaatine varmıştı. Merdan Yanardağ ve Atilla Dorsay’ın açıklamalarının “Yayın hizmetleri… Suç işlemeyi, suçluyu ve suç örgütlerini övücü, suç tekniklerini öğretici nitelikte olamaz” hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle televizyona üst sınırdan idari para cezası verildi.

Yılmaz Güney ile ilgili kitabı da bulunan sinema yazarı Atilla Dorsay ‘5. Boyut’ adlı programda 3K (Komünist, Kürt ve katil) üzerinden Yılmaz Güney’in sürekli toplumsal bir yargılamaya tabi tutulduğunu anlatıp “Belki de hayatı üç ‘K’ üzerine kuruluydu. Biri komünistti. Bunun benim için hiçbir zararı yok. İkincisi Kürt olmasıydı. Ne Kürtleri ne de başka bir ırkı küçük görmedim. Hele Kürtleri hiç görmedim. Çünkü bugün Kürtler dünya üzerinde bile kendi vatanı, kendi milleti, kendi devleti olmayan tek ırk. Var mı bir Kürdistan? Yok. (Dorsay’dan sonra söz alan Merdan Yanardağ ‘Kuzey Irak’ta var’ dedi. Dorsay bunun üzerine devam etti) Bırakın da kursunlar kardeşim! Bu niye yapılmıyor? Üçüncü K, katildi. Hakimi öldürdü. Ne yapalım? Kötü diye bu adamı mahkum mu edelim! Onun yaptığı çok güzel işler var” demişti.

Erdoğan ‘Ülkenin otoriteleri Yılmaz Güney’e kulak verseydi Türkiye farklı bir yer olurdu’ demişti

2010 yılında o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sanatçılarla yaptığı bir toplantıda “Ortada bir sorun varsa, o sorunun görmezden gelinmesi veya üzerinin örtülmesi sorunu ortadan kaldırmaya yetmiyor. Tam tersine o sorunla cesaretle yüzleşmediğiniz takdirde sorun daha da büyüyor. Kangren haline geliyor. Eğer bu ülkenin otoriteleri Yılmaz Güney’in filmlerine kulak vermiş olsalardı inanın Türkiye bugün çok farklı bir yerde olabilirdi” demişti.

‘KIZIL GONCALAR’A YAYIN DURDURMA

RTÜK’ün cezaları Tele 1’le sınırlı kalmadı. İsmailağa Cemaati’nin hedef göstermesinden sonra RTÜK’ün inceleme başlattığı ve çekim izinleri iptal edilen Fox TV’de yayınlanan ‘Kızıl Goncalar’ dizisine de ceza geldi. Üst Kurul’un toplantıda diziye yüzde 3 idari para ve iki kez program durdurma cezası verildi. Cezanın gerekçesi ise “toplumun milli ve manevi değerlerine aykırılık” şeklinde açıklandı. Dizinin ikinci bölümü geçen pazartesi ekranlara gelmişti.

Kanallara verilen diğer RTÜK cezaları:

Halk TV’ye “terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet edecek sonuçlar doğuracak şekilde” sunduğu iddiasıyla %3 idari para; aynı kanalda LGBTİ+konusundaki değerlendirmeler nedeniyle milli ve manevi değerlere aykırılıktan yüzde 3 idari para cezası verildi.

Fox TV’ye sadece dizi nedeniyle değil haberleri nedeniyle de ceza verildi. Kanal Somali Cumhurbaşkanının oğlunun kurye Yunus Emre Göçer’e çarparak ölümüne neden olması ve hakem Halil Umut Meler’e saldıran Ankaragücü’nün eski başkanı Faruk Koca’nın saldırmasına ilişkin değerlendirmelerinde “tarafsız” davranmadığı savıyla yüzde 3 idari para cezasına çarptırıldı.

SZC televizyonundaki bir programda TÜİK çalışanının işsizliği az göstermelerinin karşılığında prim, terfi aldığı sözlerinin aktarılması da “tarafsızlık” ihlali sayıldı ve kanala yüzde 3 idari para cezası verildi.

KRT’de Zafer Arapkirli’nin Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ı “aşırı yoksulluk yok” sözleri, Sağlık Bakanı Koca’yı da yurtdışına giden doktorlar için “para” için gittiklerine dönük el işaretini eleştirmesinden dolayı “küçük düşürmekten” kanala yüzde 3 idari para cezası verildi.

TGRT ise haber bülteninde Starbucks bardağının görünmesi nedeniyle “gizli ticari iletişim” yaptığı gerekçesiyle yüzde 3 idari para cezasıyla cezalandırıldı.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum