Erdoğan Karayel jürideydi: Koronanın en iyi karikatürleri

Erdoğan Karayel jürideydi: Koronanın en iyi karikatürleri

Çin'de düzenlenen Anti-Koronavirüs Uluslararası Karikatür Yarışmasına 77 ülkeden 8 bini aşkın karikatür katıldı. Yarışmada altın, gümüş ve bronz madalyalar Türkiye’ye gitti.

Üç aydan bu yana tüm dünyayı etkisi altına alan “koronavirüs” nedeniyle birçok alanda olduğu gibi kültür ve sanat alanında da çok sayıda etkinlik iptal edildi. Şimdiye değin hiç yaşamadığımız bu sürecin insanlığa verdiği zarar çok büyük. Üç aylık süreçte 400 bine yakın insan hayatını kaybetti. Yüzbinlerce insan halen tedavi altında. Normal yaşama dönmek, o kadar kolay ve yakın olmayacak gibi görünüyor. Günlük yaşam, iş, eğlence, eğitim ve diğer konularda eşi benzeri görülmemiş zorluklar bizi bekliyor.

 Farklı tecrit türleri hem küresel alanlarda hem de insanların manevi yaşamları üzerinde önemli etkiler yaratıyor. Yaşanılan süreci sanatsal bir belgeye dönüştürmek isteyen Uluslararası Kültür ve Multimedya Derneği ve Qing Jin Teknoloji, ortaklaşa bir organizasyona imza attılar. Nisan ayı sonunda  "I U I Gençlik Kupası “Bahara Özlem” Anti-Koronavirüs Uluslararası (UYACC) Karikatür Yarışmasına start verildi. 

COVİD-19’A RAĞMEN DESTEK VE DAYANIŞMA

UYACC Organizatörü Liuyi Wang, yarışmanın amaçlarını şöyle açıklıyor:

“Bu etkinliğe ev sahipliği yapan Qing Jin Technology, internet ve yüksek teknolojiden tam anlamıyla yararlanarak gençler için daha gelişmiş eğitim kaynakları ve fırsatları sağlamayı taahhüt ediyor. Coğrafi konumların, eğitim geçmişlerinin ve diğer kısıtlamaların getirdiği eğitimin sınırlarını aşmak için çabalıyor. Bu yarışma, katılımcıları COVID-19'a rağmen, mükemmel çalışmaları ile kendilerini aşarak, destek ve dayanışmayı teşvik etmeyi amaçlıyor. Öte yandan da, tüm katılımcılara farklı ülkelerden çeşitli stil ve kültürlere sahip sanat eserlerini takdir etmek için eşsiz bir fırsat sunuyor. Bu da COVID-19 konusundaki görüşleri genişletmek ve kültür alışverişinde bulunmak için büyük bir şans olacak. Sis yakında kalkacak ve ılık bahar gelecek. Şimdi bu pandemiden olumsuz etkilenen tüm insanlar için bir şeyler yapma zamanı!”

USTA KARİKATÜRİST ERDOĞAN KARAYEL SEÇİCİ KURULDA YER ALDI

“Yetişkinler” ve “Gençler” olmak üzere iki grupta düzenlenen yarışmanın seçici kurulu dünyanın tanınmış karikatürcülerinden oluştu. Başkanlığını UYACC yetkilisi Liuyi Wang'ın yaptığı seçici kurulda Fransa'dan Nol Hetv, Avustralya'dan Rolf Heimann, Brezilya'dan Marcio Leite, İran'dan Massoud Shojai Tabatabai, İspanya'dan Nani Mosquera, Mısır'dan Fawzy Morsy, Bulgaristan'dan Walex Alexandrov ve Almanya'da yaşayan Türk karikatürist Erdoğan Karayel yer aldılar. 

Seçici kurul bir haftalık süre içinde gelen karikatürleri titizlikle değerlendirerek ödüle değer bulunan karikatürleri belirledi.
“Yetişkinler” kategorisinde ödüller şöyle belirlendi:
- Büyük Ödül: Ares (Küba), 
- Altın Madalya: Wuxu (Çin), Rasoul Hajizade (İran) 
- Gümüş Madalya: Angel Boligan (Meksika), Jitet Kustana (Endonezya), Musa Gümüş (Türkiye) 
- Bronz Madalya: Sergei Belozerov (Rusya), Dinil Domar (Brezilya), Marilena Nardy (İtalya), Hu Jiang (Çin).
"Gençler" kategorisinde ödül kazanan isimler de şöyle: 
- "Yaratıcı Yıldız"' Büyük Ödülü Zheng Yuhan (Çin)
- Altın Madalya: Liu Jiayuan (Çin), İrem Eroğlu (Türkiye)
- Gümüş Madalya: Setareh Sadeghi Naghdali (İran), Aarya Butolia (Hindistan), Zhang Muyang (Çin)
- Bronz Madalya: San Shizhuo (ABD), Yonca Yarman (Türkiye), Du Shuyue (Çin), Zheng Qixuan (Çin).

Uluslararası Koronavirüs tedbirlerinden dolayı yarışmanın ödül töreni 22 Haziran 2020 tarihinde sosyal medyada online olarak yapılacak. Seçici kurulda yer alan karikatürcüler ödül kazanan karikatürcüleri video ile kutlayacak.  Yarışmanın sonuçları 10 Haziran'dan itibaren uluslararası platformda paylaşılmaya başlandı.

Yarışmada ödüle aday gösterilen karikatürler de ayrı bir kategoride şu linkte sergileniyor:
http://2143473974.bj.wezhan.cn/newsitem/278501392
 

+49 – STUTTGART

 

HABERE YORUM KAT