Emekli Büyükelçi Özülker’den AB, Yunanistan ve Türkiye karşılaştırması

Emekli Büyükelçi Özülker’den AB, Yunanistan ve Türkiye karşılaştırması
Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, “AB en baştan bu yana Yunanistan’ın elinden tuttuğu gibi Türkiye’nin de elinden tutsaydı bugün AB için önem taşıyan büyük bir Türkiye’yi her türlü yanında görebilirdi” dedi.

Kanal Avrupa’daki “Bakış Açısı” adlı programa katılan emekli Büyükelçi Uluç Özülker Türkiye için AB tam üyeliğinin çeşitli nedenlerle de olsa  hâlâ hedefte olduğuna işaret etti. Özülker Joe Biden’in başkanlığı devralması durumunda ise AB ile işbirliğine ağırlık vereceğini, buna karşılık Rusya’ya rağmen Almanya’nın buna hazır olup olmadığına bakmak gerektiğini kaydetti.

AB uzmanı Erdal Tekin’in hazırlayıp sunduğu Bakış Açısı adlı programa konuk olan emekli Büyükelçi Uluç Özülker “AB Yunanistan gibi Türkiye’nin de elinden tutsaydı bugün yanında görebilirdi” dedi. AB nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği, Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşleri Müsteşar Yardımcılığı görevlerini de yapmış olan emekli Büyükelçi Özülker, programda  3 Kasım ABD Başkanlık seçimlerinin Türkiye-AB ilişkilerine yansımasını da değerlendirdi.

Yaklaşık 41 yıl Dışişleri görevlerinde bulunan ve Avrupa Birliği ilişkilerini yakından tanıyan Özülker’in aktardıklarından satırbaşları şöyle:

“TÜRKİYE’NİN AB’YE TAM ÜYELİK NİYETİNİ TARTIŞMAYA AÇABİLİRİM”

“Yunanistan ne ekonomik açıdan ne de mevcut koşullardaki demokratik yapısı itibarıyla AB’ye girmesi mümkün değildi. O dönemde AB en baştan bu yana Yunanistan’ın elinden tuttuğu gibi Türkiye’nin de elinden tutsaydı, bugün AB için önem taşıyan bir Türkiye’yi her yanıyla görebilirdi. AB hiçbir zaman kendi içinde Türkiye’yi tam üye olarak değerlendirmedi. Türkiye’nin de tam üyelikle ilgili niyetini tartışmaya açabilirim.

Aynısını Biden’da görüyorum. Yunanistan’a gitti ‘Yunan’ım’ dedi. Suriye ile ilgili olarak ABD’nin askerlerin geri çekmesine ‘vatana ihanettir’ dedi. ‘Ermeni ve Rum lobilerinin topyekûn arkasındayım’ dedi. Peki Yunanistan ile dostça paylaşıma girsek kim, ne kaybeder?

image001.pngimage001.png.jpg

“BİDEN, AB İLE İŞBİRLİĞİ ÇABASINA GİRECEK”

Bugün göreve geçmesi durumunda Biden’ın dünya ile yeniden barışma çabası içine gireceği kesin. AB ile işbirliği içine girmek isteyebilir. Ancak Rusya’ya rağmen Almanya buna ne kadar hazırdır, ona bakmak lazım. İçeride de ciddi restorasyona ihtiyaç var. Bu restorasyonda ne kadar başarılı olacak onda da zamana ihtiyaç var.  Türkiye ile ilişkilerine gelince Biden’ın Türkiye’nin  jeostratejik önemi dolayısıyla Türkiye’yi daha fazla Avrasya boyutuna itmeden, suhuletle AB işbirliği ile nasıl çözerim diye bir yaklaşıma girecektir.

“TÜRKİYE GERİ ADIM ATMAYABİLİR”

Türkiye’ye ne verecektir? Biz, göç davasını çözebilmiş değiliz. Türkiye’nin bölge itibarıyla baş başa kalmış olduğu sorunları da dikkate alarak  Türkiye’nin biraz daha elinden tutucu ve kucak açıcı  bir tutuma girilmediği takdirde, hak ve hukuk kapsamında haklı olan Türkiye’nin geri adım atmasını sağlamaları mümkün olmayacaktır.

Bunun da bizi nereye götüreceğini tahmin edemiyorum.  AB tam üyeliği hedef olarak hala orada başka nedenlerle hala tutulmakta olsa dahi Türkiye’de kamuoyunun buna inandığını söylemem pek mümkün olamayacak.”

ULUÇ ÖZÜLKER HAKKINDA

Özülker, 11 Mart 1942 tarihinde İstanbul’da doğdu. 1961'de Galatasaray Lisesi'ni ve 1965'te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi ve aynı yıl Dışişleri Bakanlığı'na girdi. 1993-1995 yılları arasında Trablus (Libya) Büyükelçiliği, 1995-1998 arasında AB nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği, 1998-2000 yıllarında Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşleri Müsteşar Yardımcılığı, 2000-2002 yıllarında OECD nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği ve 2002-2005 arasında Paris Büyükelçiliği görevini icra ettikten sonra 2006'da Paris Büyükelçiliği görevinden dönüşünde, kendi isteğiyle emekli oldu. 41 yıla yaklaşan Dışişleri görevinin ardından hâlen İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde ders vermekte ve Türkiye Avrupa Vakfı Başkan Yardımcılığını yürütmektedir.  Özülker, ayrıca eski MİT Müsteşarı Bahattin Özülker'in oğludur.

Öte yandan “Bakış Açısı”nda Erdal Tekin konuklarına “göçmen toplumu sorunlarının çözümünü stk’larla istişare ediyor mu, ayrımcılık ve ırkçılıkla stk’lar nasıl mücadele ediyor, Türkiye orjinli toplumun Avrupa’da  güçlü bir müteşebbis gücüne sahip olduğu bilgisi ne kadar doğru ve bu gücü ne kadar kullanabiliyor, Covid-19 salgınından göçmenler nasıl etkileniyor ve ne kadar bilinçli mücadele ediyor” başlığı altında sorular yöneltti.

Programda  Avrupa Türk Sanayi ve İş İnsanları Derneği (ATİD) Genel Başkanı  Aziz Sarıyar, Osnabrück Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı  Zeynep Süberk, Erdal Tekin’in sorularını yanıtladı.

+49 – KÖLN

FOTO: İHA