Elon Musk Almanya hükümetine karşı dava açtı
Sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter), Almanya’daki bir mahkeme kararına ve hükümetin taleplerine karşı yasal süreci başlattı. Elon Musk’ın şirketi, Berlin Eyalet Mahkemesi’nin şeffaflık ve araştırma amacıyla platform verilerini açma kararına itiraz ediyor. Ayrıca, Almanya'nın Avrupa Birliği içinde en fazla kullanıcı verisi talebinde bulunan ülke olduğunu vurgulayarak, bunun ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu savunuyor.
Mahkeme kararı: X, araştırmacılara tam erişim vermeli
Berlin Eyalet Mahkemesi, 7 Şubat'ta Demokrasi Raporlama Enstitüsü (DRI) ve Özgürlük Hakları Derneği’nin (GFF) açtığı davayı karara bağladı. Buna göre X, DRI’ye, özellikle Almanya’daki seçimler öncesinde, kamuya açık platform verilerine sınırsız erişim sağlamak zorunda. Bu karar, seçim süreçlerinde manipülasyon risklerini incelemek için alınmış bir önlem olarak açıklandı.
GFF temsilcisi Simone Ruf, kararı “araştırma özgürlüğü ve demokrasimiz için büyük bir zafer” olarak değerlendirdi. Ancak X, bu karara itiraz etti ve mahkeme sürecinin adil olmadığını öne sürdü.
X: “Karar kullanıcıların ifade özgürlüğünü tehdit ediyor”
X, mahkemenin kararının adil bir yargılama hakkını ihlal ettiğini ve kullanıcılarının gizliliği ile ifade özgürlüğünü tehlikeye attığını savunuyor. Şirketten yapılan açıklamada, "Alman mahkemesi, seçimler öncesi şüpheli bir araştırma projesi kapsamında X kullanıcılarının tüm paylaşımlarına sınırsız erişim sağlanmasını emrediyor. Ancak, bu süreçte bize savunma hakkı tanınmadı," denildi.
Ayrıca X, davaya bakan yargıcın tarafsız olmadığını ve GFF ile yakın ilişkileri olduğunu iddia ediyor.
X, Almanya hükümetine karşı da harekete geçiyor
Elon Musk’ın şirketi, yalnızca mahkeme kararına değil, Almanya hükümetinin taleplerine de karşı çıkıyor. X’in açıklamasına göre, Almanya, Avrupa Birliği içinde en fazla kullanıcı verisi talebinde bulunan ülke konumunda. Bu taleplerin %87’si ifade suçlarıyla ilgili.
Şirket, bu talepleri hukuksuz buluyor ve Almanya’daki federal ve eyalet mahkemelerine yasal itiraz başvuruları yapacağını duyurdu. "Kullanıcılarımızın mahremiyetine ve ifade özgürlüğüne yönelik devlet müdahalelerinin hukuka uygunluğunu sorgulamak için yasal süreci başlatıyoruz," denildi.
ABD ve Almanya arasında ifade özgürlüğü tartışması
ABD’de, Almanya’nın internette nefret suçlarıyla mücadele kapsamında yaptığı yasal düzenlemeler ve veri talepleri uzun süredir eleştiriliyor. Son olarak ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Münih Güvenlik Konferansı’nda Almanya ve Avrupa’yı, ifade özgürlüğünü kısıtlamakla suçladı. Ayrıca, Alman yargısının nefret suçlarını soruşturma şeklini de eleştirdi.
Fotoğraf: Flickr / Thomas Hawk CC BY-NC 2.0 * belirli bir alan kullanıldı