Elif Şahin, Türkan Saylan için besteledi: “Anadolu’nun kızlarına umut ol”

Elif Şahin, Türkan Saylan için besteledi: “Anadolu’nun kızlarına umut ol”

Ünlü besteci ve piyanist Elif Şahin, Türkan Saylan için bir eser hazırladı. Türkan Saylan için yapılan bu ilk bestenin adı “Anadolu’nun kızlarına umut ol”.

Stuttgart konservatuarında ders veren Elif Şahin, Türkan Saylan için bir beste yaptı. “Anadolu’nun kızlarına umut ol” adlı eser, Türkan Saylan’ın 85’inci doğum yıldönümünde Türkiye ve Avrupa’da sosyal medya üzerinden yayınlanacak.

Türkan Saylan’ın doğum günü dolayısıyla ÇYDD Genel Merkez, ÇYDD NRW ve ÇYDD Baden-Württemberg ile birlikte canlı yayın üzerinden gerçekleşecek kutlamada, Elif Şahin’in bestelediği ve sesiyle eşlik ettiği Türkan Saylan eseri ilk kez tanıtılacak.

Kendi alanında dünyanın en büyük yarışması olarak kabul edilen Hugo Wolf Uluslararası Lied Yarışmasında 114 sanatçı arasında birinci seçilerek  2010 yılında Türkiye’ye bir dünya birinciliği kazandıran Elif Şahin, Türkan Saylan onuruna yarattığı eseri hakkında +49’a özel açıklamalarda bulundu.

2011 yılında Fazıl Say’ın bestelediği “Dört Şarkı”nın dünya prömiyerini üstlenen yorumcu olarak da tanınan Elif Şahin’in işte anlattıkları:

PROF.DR. AYŞE YÜKSEL’İN STUTTGART KONUŞMASI

“Türkan Saylan ender karşılaştığımız yüce insanlardan. Arkasında bıraktığı kızlarımızın hepsinin yetişmesini isteyen yüce bir insan ve beni her zaman etkilemiştir. En son geçen şubat ayında ÇYDD Genel Başkanı Prof. Ayşe Yüksel’in Stuttgart’taki bir konuşmasının ardından Türkan Saylan ve arkasında bıraktığı eseri ÇYDD için mutlaka bir şey yapmak istediğimi hissettim. Ve işte 'Anadolu’nın Kızlarına Umut Ol' böyle doğdu.

image001-3.jpg

Foto: www.cydd.org.tr

 

 

“TÜRKAN SAYLAN’IN ALTI SÖZÜNÜ SEÇTİM”

Eseri hazırlarken Türkan Saylan’ın sözlerini araştırdım. 6 sözünü seçtim. Türkan Saylan’ın sözleri üzerine piyano, ses ve resitasyon için tema ve varyasyonlar sunuluyor.

Daha sonra orkestrasyonu da yapmak istiyorum ve ileride kız çocuklarından oluşan bir koronun seslendirmesini istiyorum. Türkan Saylan’ın Anadolu’nun en ücra köşesindeki kızımıza ulaşma isteği bana ilham oldu. Eserde resitatifte mutlaka bir kadın sesi olsun istedim. O da Reyzan Şemin oldu. 13 Aralık’taki kutlama hem Almanya hem de Avrupa’da iki farklı programla gerçekleşecek. Bu eserle en büyük arzum Anadolu’da el uzatılmamış tek bir kız öğrencinin kalmaması.”

ÇYDD İLK KEZ YURTDIŞI İLE BİRLİKTE KUTLAYACAK

Öte yandan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) genel merkezi tarihinde ilk kez yurtdışındaki ÇYDD’lerle Türkan Saylan’ın doğum günün kutlayacak.

ÇYDD NRW ve ÇYDD BW ile YouTube üzerinden canlı yayınla gerçekleşecek kutlamaya ilişkin bir açıklama yapan ÇYDD BW Başkanı Ahmet Gül, “ÇYDD genel merkezi ilk kez yurtdışındaki ÇYDD’ler ile Türkan Saylan’ın doğum gününü kutlayacak. Bu da açılıma çok önem veren genel başkanımız Prof. Dr. Ayşe Yüksel’in sayesinde gerçekleşiyor” dedi.

Resitasyonda Reyzan Şemin, biyografi anlatımında Yeşim Kavrap, reji ve prodüksiyonda ise Orhun Şemin imzası var. Türkan Saylan’ın doğum günü kutlaması ÇYDD’nin resmi Youtube sayfasından izlenebilecek:

https://www.youtube.com/channel/UCCCeb-4xyUb7MpS0jCU0ANA

IŞIN TOYMAZ – STUTTGART

HABERE YORUM KAT