Ekonomistlerin taleplerine rağmen Alman Bakandan “yürürlüğe girmeyecek” kararı

Ekonomistlerin taleplerine rağmen Alman Bakandan “yürürlüğe girmeyecek” kararı

Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, koalisyon hükümeti tarafından planlanan “iklim parası” kararının bir sonraki seçimlere taşınması gerektiğini açıkladı.

Almanya’da Trafik Işığı hükümetinin koalisyon anlaşmasında daha önce kabul ettiği iklim parası 2025 yılına kadar mümkün olmayacak. Maliye Bakanı Christian Lindner, iklim parasına ilişkin kararın bir sonraki genel seçimlerde alınması gerektiğini ifade etti.

Federal Maliye Bakanı Lindner, koalisyon hükümeti tarafından planlanan iklim parasının ödenmesi konusunda bir sonraki yasama dönemine kadar karar vermek istemiyor. Lindner, Neue Osnabrücker Zeitung gazetesine verdiği demeçte teknik gerekliliklere atıfta bulunarak "2025 yılından itibaren kişi başına ödeme yapabileceğiz. Finansman ortamını siyasi olarak bu yönde yeniden düzenleyip düzenlemeyeceğimize bir sonraki seçimden sonra karar vermemiz gerekecek" dedi.

“İKLİM PARASI ŞUANKİ SÜBVANSİYONLARIN YERİNİ ALACAK”

Lindner, iklim parasının amacının kişi başına düşen CO2 fiyatından elde edilen geliri halka geri aktarmak olduğunu söyledi. Ancak şu anda bu gelir ısıtma, bina yenileme, yeşil çelik üretimi, elektrikli arabalar için şarj noktaları ve benzerlerini teşvik etmek için kullanılıyor. Bakan Lindner sözlerini şöyle sürdürdü, “Kısacası, bir hane ısı pompası için fon alıyor diye, o yıl iklim parası alamıyor. Dolayısıyla iklim parası şu anda sahip olduğumuz sübvansiyonların yerini alacaktır.” Bakana göre böyle bir sistem değişikliğine ilişkin karar ancak bir sonraki genel seçimlerden sonra verilebilir.

Koalisyon partileri, koalisyon sözleşmelerinde 2021 yılında bir iklim parası ilan ettiler. Eğer CO2 fiyatı iklim koruma gerekçesiyle artarsa, bunu telafi etmek için vatandaşların hesaplarına para yatırılacak. Ancak, iklim parasının tam olarak nasıl bir şekil alması gerektiği ve zaman çizelgesi halen belirsizliğini koruyor. Sıkı bütçe politikaları göz önüne alındığında, federal hükümetin bunu karşılayıp karşılayamayacağı henüz belli değil.

Bazı politikacılar, ekonomistler ve tüketici savunucuları, yılın başında CO2 fiyatlarındaki artışı tüketicilere telafi etmek için iklim parasının hızlı bir şekilde ödenmesini istiyor. Bu, özellikle düşük gelirli insanlar için rahatlama sağlayacaktır. Benzin, dizel, kalorifer yakıtı ve doğal gaz için ulusal CO2 fiyatı 2021 yılında ton başına 25 Euro olarak uygulanmaya başlandı ve Ocak ayında 30 Euro'dan 45 Euro'ya yükseldi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT