Eğitimli kadın daha fazla şiddet görüyor

Eğitimli kadın daha fazla şiddet görüyor

AGİT araştırmasına göre, kadınların eğitim düzeyi yükseldikçe şiddet görme oranı da artıyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Doğu ve Güneydoğu Avrupa'da yaşları 18 ile 74 arasında değişen 15 bin 179 kadın ile yüz yüze görüşerek yaptığı araştırma, kadınların maruz kaldığı cinsel, fiziksel ve psikolojik şiddetin boyutları konusunda "korkunç" bir tablo ortaya çıkardı.

Deutsche Welle'de yer alan habere göre, ankete katılan kadınların yaklaşık yüzde 70'i, 15 yaşından sonra bir şekilde şiddet gördüklerini söyledi. Katılımcıların yüzde 31'i bu tecrübelerinin son 12 ayda gerçekleştiğini belirtti.

İlişki dışı şiddetin sorumlusu yine aile bireyleri

Kadınların yüzde 23'ü, ilişki yaşadığı kişinin fiziksel ya da cinsel şiddetine maruz kaldığını ifade etti. Yüzde 18'i ise bu şiddeti, ilişki dışı birinden gördüğünü söyledi. Kadınların maruz kaldığı ilişki dışı şiddetin sorumlusunun ise yüzde 31 oranında aile bireyleri olduğu belirlendi.

"En yaygın şiddet biçimi ise psikolojik şiddet"

Kadınların maruz kaldığı en yaygın şiddet biçimi ise psikolojik şiddet. Psikolojik şiddet uygulanan kadınların yüzde 60'ı, bu şiddeti partnerinden gördüğünü belirtti.

Üniversite mezunu kadınlar daha çok şiddete görüyor

Araştırmaya göre, üniversite mezunu kadınların fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kalma oranı, eğitim düzeyi düşük kadınlara kıyasla daha yüksek. İlişki dışı bireyden görülen şiddet bakımından karşılaştırma yapıldığında, aradaki fark daha da açılıyor.

 

HABERE YORUM KAT