Eğitimde Almanya’yı da solladık

Eğitimde Almanya’yı da solladık

Erdoğan, "Almanya’da yükseköğrenim öğrenci sayısı 3 milyon, bizde 8 milyon. 'Efendim işsizlik var' olabilir. Her üniversiteyi bitiren, iş sahibi olacak diye de bir şey yok" dedi.

ANKARA - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuştu.

"Almanya’da yükseköğrenim öğrenci sayısı 3 milyon, bizde 8 milyon"

Türkiye'nin yükseköğrenim alanında son 17 yılda çok büyük başarıya imza attığını aktaran Erdoğan, "Almanya’da yükseköğrenim öğrenci sayısı 3 milyon, bizde 8 milyon. Bizim lise çağlarında üniversiteye girmedeki oran onda birdi. Yani 10 öğrenciden biri üniversiteye girebiliyordu. Ama şimdi neredeyse tamamı girebiliyor. Şimdi birileri şunu diyor; 'girecek de ne olacak?' çok şey olacak. Allah'ın izniyle işte bu '8 milyon üniversiteli' diyorum ya işte bu 8 milyon işi tam manasıyla kavradığı zaman, 'efendim işsizlik var' olabilir. Her üniversiteyi bitirdiği zaman iş sahibi olacak diye de bir şey yok. Bunu dünyanın hiçbir yerinde bulamazsınız. Bir de kendisi bunu üretecek, bir de bu var. Bu imkânlar da ülke geliştikçe zaten zeminini hazırlamış olacak. Yatırım istihdamla iç içe, bunu da birbiriyle teşvik edecek" diye konuştu.

"Rektör adaylarını sıkı bir inceleme sürecinden geçireceğimizi belirtmek istiyorum"

Erdoğan, bazı üniversitelerin kendilerinden beklenen yere ulaşamadığını belirterek, "Rektörlerimizden üniversitelerle şehri bütünleştirmek konusunda çok daha fazla gayret göstermesini bekliyorum. Önümüzdeki dönemde rektör atamalarının kriterlerini çok daha yükseğe çıkartacağımızı ve adayları akademik ve idari bakımdan çok sıkı bir inceleme sürecinden geçireceğimizi de belirtmek istiyorum" dedi.

"Adı 'vakıf', kusura bakmasınlar vakıf olmaktan çıkmışlar, tamamen ticari çalışıyorlar"

Erdoğan, yurtların kapasitesinin 865 bine yükseltileceğini, kredi veya burs olarak aylık lisans öğrencilerine 500 lira ödediklerini kaydetti. Erdoğan, "Şimdi yeni bir zam daha gelecek. Yüksek lisans öğrencilerimize bin, doktoraya bin 500 veriyoruz. Bu imkândan faydalanan öğrenci sayısı bir milyon 613 bindir. Harç filan var mı, kaldırdık mı, kaldırdık. Harç verildiği zaman kıyamet koparanlar şimdi nerede? Şimdi ortada yoklar; ama biz devlet olarak milletimize karşı olan o görevi de yerine getirdik. Üstelik Türkiye attığımız tüm bu tarihi adımlara rağmen, nüfusa göre üniversite sayısı bakımından hala oldukça mütevazi yerde bulunuyor" şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, vakıf üniversitelerinin bilimsel araştırmalara daha çok yönelmeleri gerektiğini kaydederek, "Adı 'vakıf'; ama kusura bakmasınlar vakıf olmaktan çıkmışlar, tamamen ticari çalışıyorlar. 'Vakıf' dediğimiz zaman farklı şeyler biz anlıyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum