Edeka, personel sıkıntısı nedeniyle Hindistan'dan çalışan getirmeye başladı
Almanya'daki süpermarketlerde kasap ve et ürünleri satış görevlisi açığı giderek büyüyor. Edeka ve Rewe, hibrit tezgah konseptlerine yöneliyor ve personel arayışını uluslararası boyuta taşıyor.
Almanya'daki büyük süpermarket zincirlerinde, özellikle kasap ve et ürünleri satış görevlisi pozisyonlarında ciddi bir iş gücü açığı yaşanıyor. Bundesverband des Deutschen Lebensmittelhandels (BVLH) Genel Müdürü Philipp Hennerkes’in açıklamasına göre, bu alandaki ihtiyaç son yıllarda giderek artıyor, çünkü yeni nesil eleman bulmak zorlaşıyor. Edeka'nın iş ilan portalında şu an yaklaşık 4600, Rewe'de ise 3400’den fazla açık pozisyon bulunuyor.
Self-servis konseptine geçiş artıyor
Geçtiğimiz günlerde Lebensmittel Zeitung, Edeka'nın bazı bölgelerde personel sıkıntısı nedeniyle daha esnek mağaza konseptlerine yöneldiğini ve ürünlerin self-servis (SB) formatında sunulduğunu bildirdi. Bu "hibrit tezgahlar", özellikle yoğun olmayan saatlerde personel olmadan da hizmet verebiliyor. BVLH, bu tür çözümlerin giderek arttığını doğruladı.
Taze ürün tezgahları korunuyor ama yeni formlar deneniyor
Edeka, taze ürün tezgahlarının kaldırılacağına dair çıkan haberlere karşı çıkarak, tezgahların "mağazaların kalbi" olduğunu ve önemini koruyacağını belirtti. Edeka Hieber’in Genel Müdürü Karsten Pabst, taze ürün tezgahlarını kapatma gibi bir niyetlerinin olmadığını, aksine bu tezgahları geliştirmeye çalıştıklarını vurguladı. Ancak Pabst, self-servis konseptleri ile tezgahların desteklenmesinin de mantıklı olduğunu ekledi. Nitelikli eleman eksikliği Almanya ile sınırlı kalmadığı için, Edeka bazı kasap personelini Hindistan’dan yetiştirme projeleri başlattı.
Değişen müşteri alışkanlıkları
Bavyera’da faaliyet gösteren Stadler und Honner mağazaları, self-servis modeline daha fazla ağırlık vermeyi planlıyor. Şirketin Genel Müdürü Daniel Honner, özellikle Münih'teki mağazalardan birinde taze ürün tezgahının 24 metreden 7,5 metreye düşürüldüğünü, geri kalan alanın ise self-servis et ve şarküteri ürünlerine ayrıldığını belirtti. Honner, bu değişimin arkasında tüketici alışkanlıklarının da etkili olduğunu ifade ederek, genç üniversite öğrencilerinin alışveriş davranışlarının kırsal alandaki emeklilerden farklı olduğunu söyledi.