ECJ: Helal ise bio veya organik olamaz

ECJ: Helal ise bio veya organik olamaz

Avrupa Adalet Divanı, İslami usullere göre kesilen hayvanlarda "bio" veya "organik" etiketinin kullanılamayacağına hükmetti.

LÜKSEMBURG – Avrupa Adalet Divanı, helal kesimlerde hayvanlar uyuşturulmadığı için ekolojik olarak tanımlanamayacağına ve AB-Bio veya "organik" etiketi taşıyamayacağına hükmetti. Ekolojik et ürünlerinde hayvanların acı çekmemesinin de koşullardan biri olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtilmesine rağmen, helal kesime din özgürlüğü çerçevesinde izin verildiği kaydedildi.

Fransız mahkeme görüş istemişti

Fransa’da bir hayvan hakları örgütü, helal kesim üretim olan etlere, ekolojik, biyolojik etiketi yapıştırılmasını mahkemeye taşımıştı. Fransız İdare Mahkemesi, olayı Avrupa Adalet Divanı’na yönlendirmiş ve AB hukuku çerçevesinde görüş bildirilmesini istemişti.

Lüksemburglu hakim, Avrupa Birliği standartları açısından, hayvanların strese maruz kalmamasının ve acı çekmemesinin, önemli kriterler arasında yer aldığını ve helal kesim metodunun hayvanlar uyuşturulmadığı için bu kriterleri karşılamadığını savundu.

HABERE YORUM KAT