Durum çok ciddi: Hastalar arasında artık “seçim” yapılıyor

Durum çok ciddi: Hastalar arasında artık “seçim” yapılıyor

Almanya’nın Zittau kentinde bir doktorun hastalarla ilgili “triaj” (eleme-ayırma) ifadeleri kafaları karıştırdı. Bölgedeki kliniğin yöneticisi de kimin oksijen alıp kimin alamayacağına karar vermek zorunda kaldıkları bilgisini teyit etti.

Doğu Saksonya, Almanya'daki korona vakalarının en yüksek görüldüğü bölgelerden biri.

Eyalette yer alan Zittau kentindeki bir doktorun, “ürkütücü bir triaj” (Triage) yaşandığından bahsetmesinin ardından Oberlausitzer Bergland Kliniği de durumun ciddi olduğunu doğruladı. 

“Seçme-ayırma -eleme” anlamlarına gelen triaj, hasta bireyin tedavisinin ve bakımının sağlanması amacı ile bireyleri o anki durumlarının aciliyetine göre sınıflandırıp müdahale için sıraya koyma yöntemine verilen ad. 

Oberlausitzer Bergland Kliniği Tıp Direktörü Mathias Mengel, Zittau'da birkaç “triaj” yapıldığını teyit etti. 

HASTALARIN UZAK KENTLERE NAKLİ

Saksonya eyaleti Sağlık Bakanı Petra Köpping bunun bir ”uyandırma çağrısı” olduğuna işaret ederek Saksonya'da durumun gerginliğini koruduğunun bilindiğini kaydetti. Zittau Belediye Başkanı ise hastaların daha uzak şehirlerdeki hastanelere taşınması için ulusal yardım çağrısında bulundu. 

HASTANELER HASTA KABUL ETMİYOR

Öte yandan doktor Mengel de t-online haber portalına yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz birkaç gün içinde, birçok kez kime oksijen verileceğine, kime verilmeyeceğine karar vermek zorunda kaldık. Tedavisi yapılamayan hastaları bir başka kliniğe sevk etmeye çalıştık. Ama salgının merkez üssündeyiz, bazı hastaneler artık kabul edemiyor. Bu nakledilemeyen hastaların artık uygun bir yardım alamayacağı anlamına da geliyor” dedi. 

Klinikten yapılan açıklamaya göre durum kritik. Görlitz ilçesinin sağlık merkezi de yoğun bakım ünitelerinin  kapasitelerinin sınırlarına ulaştığını bildirdi. 

HALKI DAYANIŞMAYA ÇAĞIRDI

Zittau Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Zenker, bölgedeki hastanelere aşırı yüklenme olduğunu bu nedenle hastaları diğer hastanelere nakletmek için acil yardıma ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Zenker “Bu durumda kendi başımıza ilerleme kaydedemeyeceğimiz açıkça ortada” dedi. 

Alman ordusunun desteğinden memnuniyet duyduklarını kaydeden Başkan Zenker, “Ancak korona hastalarını daha uzaktaki hastanelere nakledebilmek için başka seçeneklere de ihtiyaç var” diye konuştu. Halkı dayanışmaya çağıran Zenker  “Hâlâ korona hakkında  komplo teorisi olduğunu söyleyenler var. Artık bu yeterli olmalı. Krizi önlemek için birlikte çalışmanın zamanı geldi” dedi.

+49 – ZİTTAU

FOTO: DPA

 

HABERE YORUM KAT