Dr. Elif Cındık-Herbrüggen’den uzman uyarısı: Polis çok dikkatli çalışmak zorunda

Dr. Elif Cındık-Herbrüggen’den uzman uyarısı: Polis çok dikkatli çalışmak zorunda

Son günlerde sosyal medya üzerinden geniş kesimlere mal olan polis şiddeti ve sonuçlarını değerlendiren Dr. Elif Cındık-Herbrüggen, “Polis ve yabancılar dikkatli olmazsa, hepimiz kaybederiz” dedi.

Federal Almanya'da, son günlerde özellikle yabancı kökenli kamuoyunu çok tedirgin eden polis şiddetinin toplumsal sonuçlarına karşı uyarılar yoğunlaşmaya başladı. Münih’teki Nöropsikiyatri Merkezi (Neuro-Psychiatrisches Zentrum-NPZR) kliniklerinin sahibi ve yöneticisi Dr. Elif Cındık-Herbrüggen, bu tür olayların taraflarına büyük sorumluluk düştüğünü hatırlatarak bazı değerlendirmelerde bulundu. 

Halen geniş ekibiyle NPZR’de çok dilli tedavi hizmeti sunan Dr. Cındık-Herbrüggen, görüntüler karşısında tedirginlik duyulmasının normal olduğunu belirtirken, şöyle konuştu: 

“Almanya gibi bir ülkede George Floyd olayına benzer inanılmaz bir şekilde polis göçmenlere orantısız güç kullanıyor. Polisin, şüphelilere mantıklı ve sakinleştiren, delirtmeyen şekilde davranması lazım. Şüphelinin üstüne çullanmaması lazım.”

ÇOK İYİ PROJELER VAR

Bu gibi durumlarda özellikle güvenlik güçlerinin nasıl davranması gerektiğine dair çok iyi projeler olduğuna dikkat çeken Dr. Cındık-Herbrüggen, psikologların, psikiyatristlerin, sosyal pedagogların bu alandaki uzmanlıklarıyla çok ciddi destekler verdiğini belirtirken, bazı önerilerde de bulundu: 

“Bu tür davranışları destekleyen çok iyi projeler var. Bu konuda politikacıların hükümete söz konusu projeleri sunması gerekiyor. Psikologların, psikiyatristlerin, sosyal pedagogların, uzmanların bu gibi durumlarda müdahale etmesi gerekiyor. Bu olayda polis işi zora sürüklüyor. Polisin yeteri kadar eğitilmemiş olduğunu görüyoruz. Elbette şüpheli de hatalıdır ya da suçlu olabilir, polise direnç gösterebilir. Polis memuruna hakaret edebiliyor. Saldırabiliyor. Polis durdurmak istiyor. Ama polis şüpheliyi yere yatırıp kafasını taşa bastıramaz. Hayatını riske atamaz. Biz polise güvenimizi kaybetmek istemiyoruz. Gençlerin de polise dikkatli davranmasını istiyoruz. Polis kimlik istediğinde vermelerini ve mantıklı davranmalarını istiyoruz.”

YABANCILAR VE POLİS İLİŞKİLERİ

Toplumsal barışın korunmasında güvenlik güçlerinin de gençlerin de dikkatli davranmak zorunda olduğunu hatırlatan Dr. Cındık-Herbrüggen, “Eğer böyle yapmazsak hepimiz kaybederiz. Poliste elbette ırkçı olan, aşırı sağcı olan ve koyu tenlilere orantısız güç uygulayan insanları teşkilattan ayıklamak gerekiyor. Gençlerimizin de polise karşı mantıksız davranmaması gerekiyor. Stuttgart olaylarında da ne yazık ki gençlerin bu üzücü tutumlarına hepimiz şahit olduk” diye konuştu.

Dr. Elif Cındık-Herbrüggen, soruna bilimsel ve duyarlı bir bçimde yaklaşılması durumunda olayların büyümeden kontrol altına alınabileceği uyarısında da bulundu. 

+49-MÜNİH

 

HABERE YORUM KAT