Dr. Elif Cındık-Herbrüggen aşıları anlattı: Alman ve Çin aşılarını kıyasladı

Dr. Elif Cındık-Herbrüggen aşıları anlattı: Alman ve Çin aşılarını kıyasladı

Münih’te iki kliniği yöneten Dr. Elif Duygu Cındık-Herbrüggen aşılamaya başlanmasına günler kala aşılar arasındaki farkları +49’a anlattı. Türkiye kökenli uzman, özellikle Alman ve Çin aşılarını kıyasladı.

Pandemi boyunca dünyada 76  milyon 413 bin 518 kişi koronaya yakalandı, 1 milyon 688 bin 361 kişi ise Covid-19 kaynaklı hayatını kaybetti. Bununla birlikte koronavirüse karşı çok sayıda aşı geliştiriliyor. Bunlardan beşi ruhsatlı. Aşılamalar peş peşe başlıyor. 

Türk asıllı Alman psikiyatrist, psikoterapist ve halk sağlığı uzmanı Dr. Elif Cındık-Herbrüggen, Çin, İngiltere, ABD, Almanya ve Rusya kökenli firmaların geliştirdiği aşıları +49 okurları için karşılaştırdı. 

Aşıların tekniği, etkinliği, korunma koşulları ve fiyatlarıyla ilgili bilgileri veren Münih’teki Nöropsikiyatri Merkezi (Neuro-Psychiatrisches Zentrum-NPZR) kliniğinin sahibi ve yöneticisi Dr. Elif Cındık-Herbrüggen Dr. Elif Cındık şunları söyledi:

“Almanya, Çin, Rusya, ABD ve İngiltere’de aşılar mevcut. Çin’deki Sinovac aşısı ve Almanya’da üretilen BioNTech aşısını karşılaştıralım. BioNTech’in aşısı RNA tabanlı tıpkı ABD’nin Moderna aşısı gibi. Burada virüsün tamamı yerine, genetik bilgisini taşıyan RNA zincirinden kritik bir kısım vücuda enjekte ediliyor. Etki oranı yüzde 95. RNA değişken bir yapıda olduğu için, düşük sıcaklıklarda koruması gerekiyor yani eksi 70 derecede saklanması gerekiyor. 

Bir dozun fiyatı 20 dolar. Ancak Almanya’da herkes sigortalı. İki doz gerekiyor. Türkiye’nin Almanya’dan 1 milyon doz alması bekleniyor. İngiltere ve ABD aşılamaya başladı. 

Çin’in aşısı Sinovac ise  geleneksel bir aşı. Geleneksel aşılarda enfeksiyona sebep olan virüsler, zayıflatılarak ya da etkisizleştirilerek vücuda enjekte ediliyor, böylelikle vücut, kendisine zarar veremeyecek hale gelen virüse karşı bağışıklık kazanmayı öğreniyor. Çocukluğumuzda da benzer aşılar vardı. Sinovac yüzde 90 etkili. Korunması ve saklaması daha kolay. Çin’deki fiyatı 13-15 dolar arası. Türkiye, Çin merkezli Sinovac firması tarafından üretilen Covid-19 aşısından 50 milyon dozun satın alınması için anlaştı.

Öte yandan BioNTech ve Moderna aşıları, onaylanması durumunda tarihte RNA teknolojisi kullanılan ilk aşılar olacak.”

+49 – MÜNİH

 

HABERE YORUM KAT