DIW başkanı Fratzscher uyardı: Almanya'da enflasyon yüzde 10'u görebilir

DIW başkanı Fratzscher uyardı: Almanya'da enflasyon yüzde 10'u görebilir

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (DIW) başkanı, Ukrayna’daki savaşın enflasyon oranını yükselteceği konusunda uyarıyor.

Federal hükümet yaptırımlarında Rusya’dan petrol, gaz ve kömür ithalatını durduramamış olsa da Ukrayna’daki savaşın sonuçları Alman ekonomisini olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü (DIW), Almanya’da ekonomik performansın düşmesini ve fiyatların daha da artmasını bekliyor. DIW Başkanı Marcel Fratzscher, Almanya ekonomisinin gerileme yaşayabileceğini söylüyor.

Uzmanlar, pandeminin devam eden sonuçları nedeniyle teknik bir durgunluk yaşanabileceğini zaten varsaymıştı. Bu ekonomik gücün üst üste iki çeyrek yıl içinde azaldığı anlamına geliyor. Dördüncü çeyrekte ise Almanya ekonomik üretimde yüzde 0,3 oranında azaldı.

Fratzscher'e göre mevcut durum yeni olasılıklar üzerine düşünmeyi de gerekli kılıyor. Önümüzdeki yıllarda borç freninin terk edilmesi çağrısında bulundu. Fratzscher Rheinische Post'a verdiği demeçte, “Ukrayna savaşı, Alman mali politikası için patlayan bir baraj gibi çünkü önümüzdeki yıllarda borç frenine uymayı imkânsız hale getirecek” dedi.

Öte yandan DIW başkanı Fratzscher de hızla yükselen enflasyon konusunda uyardı ve şunları söyledi: “Muhtemelen bu yıl yüzde beşin üzerinde enflasyon oranları göreceğiz, savaşın tırmanması ve yeni yaptırımlar olması durumunda enflasyon yüzde 10’ları bile görebilir.”

Fratzscher'e göre, enflasyonun önümüzdeki haftalarda ve aylarda yeniden artması muhtemel, çünkü fiyat artışları ve yüksek maliyetler henüz tüketicilere yansımadı. Fratzscher, “Gıda fiyatlarının yeniden önemli ölçüde artabileceği gerçeğine hazırlıklı olmalıyız. Önümüzdeki aylar tüketiciler için çok zor olabilir” dedi.

Ekonomist Michael Hüther ise savaşın sonuçlarından en çok Almanya'daki otomotiv endüstrisinin tedarik zincirleri nedeniyle etkileneceği konusunda uyardı: "Üretim duraklaması beklenenden daha geniş ve derin olabilir. Bunun nedeni yarı iletkenler için gerekli olan paladyum gibi birçok kritik hammaddenin Rusya'dan gelmesidir.”

Almanya Porsche, VW ve BMV üretimini, tedarik kısıtlamaları nedeniyle geçici olarak durdurmak zorunda kaldı.

Haber: Tuğba Ünal 
Fotoğraf: Imelda - Unsplash

 

 

 

HABERE YORUM KAT