DİTİB’de Dünya Alzheimer Günü: Huzurevlerindeki yaşam öykülerini anlattılar

DİTİB’de Dünya Alzheimer Günü: Huzurevlerindeki yaşam öykülerini anlattılar

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Köln Genel Merkezi’nde Köln Demans Haftaları ve Eylül Dünya Alzheimer Günü” etkinlikleri çerçevesinde “Göç ve Demans - Maziye Bir Bakıver” adlı kitabın tanıtımı yapıldı.

DİTİB AVM içerisindeki ZSU Kitabevinde düzenlenen tanıtıma, kitabın yazarı Fatma Dik-Thiel’in yanı sıra Sosyal Dayanışma Merkezi (ZSU) Başkanı Ali Özdemir, Yönetim Kurulu Üyesi Gürcan Mert, kitabın editörü Bahar Kağıt katıldı.

GÖÇ VE DEMANS

Köln’de Sosyal Dayanışma Merkezi (ZSU) Yayınevi tarafından basılan “Göç ve Demans - Maziye Bir Bakıver” kitapta yazar Dik-Thiel, Almanya’ya göç eden ilk kuşağın bazıları için şimdilerde son sığınak haline gelen huzurevlerinden ilginç yaşam öykülerine yer veriyor.

image001-2.jpg

Köln’de yaşlılara yönelik sosyal hizmetler sağlayan Johanniterstift Köln Ehrenfeld kuruluşunda 2015’ten bu yana Gözetim Asistanı ve Boş Vakitleri Değerlendirme Sağlık Çalışanı olarak görev yapan Fatma Dik-Thiel, asıl işinin dışındaki zamanlarda da çok sayıda huzurevinde fahri çalışmalar yürütüyor. Mesleğini yaşamının bir parçası haline getiren Fatma Dik-Thiel, asli ve fahri çalışmalarını sürdürürken tanıklık ettiği yaşam öykülerini bir kitapta topladı.

“Köklerim Türkiye’de, kanatlarım burada hayat buldu” sözleriyle kendi göç hikâyesine de vurgu yapan yazar Fatma Dik-Thiel, kitabında kendi gibi kökleri Anadolu’da olan, yaşlı göçmenlerin yaşam öyküleri yer alıyor. İkinci vatanları olan gurbette yaşlanıp yapayalnız kalmış insanlarımıza dair bu yapıtta, ayrıca Almanya’daki yaşlılara yardım sistemi hakkında da bilgiler yer alıyor.

Kitapta Dik-Thiel, deneyimlerinden elde ettiği bilgi birikimini aktarırken yaşlıların temel gereksinimlerine de ışık tutuyor. Yaşlılar ve sosyal hizmetler, kültüre duyarlı yaşlı yardımı, içinde bulundukları ortamın kültürü ile kendi kültürlerinin arasındaki uyumsuzluğun getirdiği ruhsal sıkıntı, gurbette yaşlanmanın yükü, duygusal yaşantının yönetimi, bakım perspektifleri, kültürlerarası açılımın önemi, ihtiyaçları nedir gibi birçok konu kitapta ele alınıyor.

image002-1.jpg

HASTALARLA SÖYLEŞİLER

Yazar Fatma Dik-Thiel çalışmalarını özetlerken, “Konunun uzmanlarından hekimlerine, hastalardan hasta yakınlarına kadar söyleşilerim oldu. Yaşlıların huzurevindeki beklentilerini, demans ve alzheimer hastalarının yaşadıklarını, hasta yakınlarının kaygılarını ve bu durumla baş etme yöntemlerini derlemek, görüşlerini alarak gün ışığına çıkarmak ve daha anlaşılır hâle getirmek istedim” diye konuştu.

Kitabını yaşarak ve inanarak yazdığını söyleyen Dik-Thiel, “Birçoğumuz, belki de hiç farkında olmadığımız bu yalnızlık hikâyelerini okurken aslında kendi geleceğimizin de perde arkasına bakma fırsatı bulmuş olacağız” dedi.

Kitabın önemine işaret eden Sosyal Dayanışma Merkezi (ZSU) Başkanı Ali Özdemir de çalışmalarından dolayı kitabın yazarı Fatma Dik-Thiel’i tebrik etti ve yaşam öykülerinin yer aldığı böyle güzel bir yapıtın ZSU yayınevinde basılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

+49 – KÖLN

HABERE YORUM KAT