Dikili’de nesli tükenen kum zambakları tahrip ediliyor

Dikili’de nesli tükenen kum zambakları tahrip ediliyor

Türkiye’de İzmir şehrinin Dikili ilçesinde yetişen nesli tükenmekte olan kum zambakları, yapılan inşaatlarla bilinçsizce tahrip ediliyor…

İzmir'de Dikili'nin kumsalları, doğal güzellikleri ve benzersiz bitki örtüsü ile biliniyor. Ancak, son yıllarda kum zambakları gibi bu alanların sembolik bitkileri, habitat kaybı ve insan faaliyetlerinin tehdidi altında. Bilim insanları, bu zarif bitkilerin neslinin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekiyor.

Kum zambakları (Pancratium maritimum), beyaz çiçekleri ve uzun yapraklarıyla bilinirler. Ancak, bu güzel bitkilerin doğal yaşam alanları giderek yok oluyor. Kum zambakları gibi nesli tehlikede olan bitkilerin korunması büyük önem taşıyor. Bu bitki türü sadece sahil bölgelerinin sembolik bitkisi değil, aynı zamanda ekosistemlerin önemli bir parçası olarak tanımlanıyor.

'Dikili Konuşuyor' isimli Youtube kanalı kumun üzerinde yetişen bu çiçeklerin birçoğunun yok edildiğine dikkat çekti. Kanala konuşan birçok Dikili sakini ‘kum zambaklarını kurtarın’ diyerek yetkililere seslendi.

Dikili'de bulunan bir sitede oturan sakin, "Kum zambaklarını kopartanlara 4 bin lira ceza olduğunu gazetelerde okuyoruz. Burası yapılan inşaatlardan dolayı tıraşlandı ve çoğu endemik bitki kayboldu. Belediyeye şikayetlerimize rağmen geri cevap alamadık” dedi.

HABERE YORUM KAT