Dikili'nin eşsiz kumsalları 'Tiny House' işgali altında: Nesli tükenen canlıların hayatı, para uğruna tehlikeye atıldı!

Dikili'nin eşsiz kumsalları 'Tiny House' işgali altında: Nesli tükenen canlıların hayatı, para uğruna tehlikeye atıldı!

Ege kıyılarının kumsalları ve verimli arazilerinin bulunduğu İzmir Dikili’de yürütülen ‘tiny house’ projeleri maddi çıkarlar uğruna doğayı telef ediyor!

Son yıllarda ‘tiny house’ adı verilen yapılar Türkiye’de kontrolsüz şekilde türemeye başladı. Karavan statüsünde olan tiny houselar için imarlı arsanın şart olmaması maddi çıkar elde etmek isteyenlerin verimli arazileri para uğruna tahrip etmesine neden oldu.

1-tinyhouse.webp

Yasalara göre özel arazilere bile sınırsız şekilde tiny house konulması kabul edilmiyor. Tarım arazilerinde herhangi bir yapı izninin verilmesi için beş dönümün altında olmaması gerekiyor. Eğer arazi beş dönümün üzerindeyse 250 metrekare olması, yola en az 25 metrekare cephesi olması ve yapının en fazla iki katlı olması gerekiyor. Bu kurallar araziye kanalizasyon, su ve elektrik bağlantısı yapılarak statüsü değiştirilen ‘tiny house’larda da geçerli sayılıyor.

DİKİLİ BELEDİYESİ’NDEN SES YOK!

Tüm bunlara rağmen Dikili'de denize sıfır olarak yapılan tiny house köyünde satışa sunulan kooperatif arsaların, ‘elektrik, su ve altyapı sorunu yoktur’ şeklinde pazarlanması dikkat çekti.

2-tinyhouse.webp

Halkın kumsallarını işgal eden bu yapılaşmada, 24 adet 120 metrekarelik tiny house olduğu satış reklamlarında yer aldı. Yasaları ihlal ederek satışa sunulan tiny house köyüne Dikili Belediye’si tarafından neden mühür vurulmadığı ise merak konusu…

5-tinyhouse.webp

NESLİ TÜKENEN CANLILARIN DA HAYATINI TEHLİKEYE ATIYORLAR

İzmir’in Dikili ilçesindeki kumsallar nesli tükenen ve koruma altına alınan deniz kaplumbağası türü Caretta carettaların uzun yıllardır yumurtlama alanlarından biri olarak biliniyor. Caretta carettalar deniz kirliliği ve besin bulamamaları gibi çeşitli nedenlerden dolayı yok oluyorlar. Bunun yanında artık üreyecek alan da bulamıyorlar. Carettalar Dikili açıklarını yerleşim alanı, kumsallarını da neslini devam ettirme alanı olarak belirlediğinin altı uzmanlar tarafından çiziliyor. Hatta Dikili’de yerel halk tiny house köyünün yapıldığı bölgeyi ‘Caretta Plajı’ olarak adlandırıyor.

3-tinyhouse.webp

Öte yandan Dikili, endemik bitkilerin yetiştiği verimli topraklar olarak da tanınıyor. Dikili kumsallarında dünyada nadir olarak rastlanan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ‘kum zambakları’ bu topraklarda yetişebiliyor.

BELEDİYE MÜHRÜ VURACAK MI?

Tarım arazilerinde hisseli satış yasalara göre mümkün değil. Bu satışlar noterde gerçekleşse bile geçerli sayılmıyor. Ancak Dikili’deki büyük, verimli araziler 120 metrekarelik parsellere bölünerek ‘2.100.00 TL’ civarında fiyatlarla satışa sunuldu. Satışa sunulan yerler “Arsanın önü kumsaldır ve asla kapanmaz” denilerek pazarlandı. Çevreciler ve halk tarafından “Belediye bu verimli arazilerin ve kumsalların işgaline dur diyecek mi?” sorusuna cevap aranıyor.

4-tinyhouse.webp

ARTI49

HABERE YORUM KAT
4 Yorum