DGB’de göçün 60 yılı sergilenecek: “Valizler Dolusu Umutlar”

DGB’de göçün 60 yılı sergilenecek: “Valizler Dolusu Umutlar”

Türk işçilerinin Almanya hikâyesinin 60’ıncı yılı nedeniyle Stuttgart’ta düzenlenecek göç sergisi için özellikle ilk kuşağa ait fotoğraf, belge, mektup, giysi, bavul gibi sergilenmek üzere malzeme desteği bekleniyor.

Türk işgücünün göçünün 60’ıncı yılı dolayısıyla Stuttgart Dostluk ve Dayanışma Derneği, Alman Sendikalar Birliği DGB binasında “Valizler Dolusu Umutlar” adını taşıyan bir göç sergisi düzenliyor. Sergiye katkıda bulunmak isteyenlerin derneğe başvurması istendi. 

goc-sergisi.jpg

Stuttgart Dostluk ve Dayanışma Derneği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yıllar önce emekçiler umutlarını doldurup valizlere yola düştüler. Nereden mi? İtalya, Yunanistan, Portekiz, Türkiye ve daha nice ülkeden. Üç beş yıl derken yıllar su gibi aktı. Ve yarım asırı geride bıraktık. Yeni nesiller burada doğup burada büyüdüler. Alman vatandaşlığına geçişler zorluklara rağmen devam etmekte. Bugün artık insanlarımız daha iyi bir yaşam mücadelesini ve gelecek planlarını parçası olduğu toplumun emekçileriyle birlikte vermekte. 

Türkiyeli işçilerin Almanya’ya gelişlerinin 60’ıncı yılında, Stuttgart Dostluk ve Dayanışma Derneği olarak ‘Valizler Dolusu Umutlar’ konulu bir sergi içindeyiz. Sergimiz Stuttgart DGB sendika binasında (2021) gerçekleştirilecek. Hazırlıklarımız tamamlanmak üzere. 

k1600-dsc01273.jpg

Özellikle birinci kuşağın ilk geldiği yılları, çalıştıkları işyerlerini, oturdukları işçi yurtlarını ve semtleri, izin yolculuğunu, ilk yılların kültürel etkinliklerinin afiş-bildiri vb. malzemeler, fotoğraf, belge, film, mektup gibi materyalleri ocak ayı sonuna kadar bizlere ulaştırırsanız anılarınızın gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunmuş olursunuz. 

Yaşadıklarımızın kaybolup gitmemesi ve tarihe küçük bir not olarak düşülmesi için, göç tarihine ışık olabilecek bütün materyalleri topluyoruz. Ömrünü burada tüketen insanlarımız, bir köşede saklı duran bir fotoğraf, mektup, eski bir pasaport gibi belgeleri bizlere göndermekle yapacağımız mütevazı çalışmaya küçük ama anlamlı bir katkı sunmuş olursunuz.” 

Ayrıntılı bilginin dernekten alınabileceği belirtildi.

+49 – STUTTGART

HABERE YORUM KAT