Deutsche Bank CEO’su açıkladı: Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da resesyon kaçınılmaz!

Deutsche Bank CEO’su açıkladı: Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da resesyon kaçınılmaz!

Avrupa’da gözler Almanya’ya çevrilirken, Alman devi Deutsche Bank’ın CEO’su Christian Sewing, Almanya’nın yükselen enflasyon, enerji arzında görülen darboğazlar ve küresel tedarik zincirlerindeki aksamalar nedeniyle daralma aşamasında olduğunu belirtti.

Küresel piyasalarda uzun zamandır enerji krizi ve yüksek enflasyonun etkileri gözleniyor. 2022 yılı ile birlikte artan enerji krizi endişeleri, Rusya ile Ukrayna savaşının başlamasından sonra artarak ilerledi ve oluşan endişeler ışığında, Avrupa’da ekonomik darboğazın etkileri de şiddetlendi. Makroekonomik veriler sonrasında Euro, yıllar sonra dolar karşısında 1,00 seviyesinin altına geriledi ve böylece ABD doları, Euro’dan daha değerli hale geldi.

Avrupa’da gözler Almanya’ya çevrilirken, Alman devi Deutsche Bank’ın CEO’su Christian Sewing, Almanya’nın yükselen enflasyon, enerji arzında görülen darboğazlar ve küresel tedarik zincirlerindeki aksamalar nedeniyle daralma aşamasında olduğunu belirtti. Avrupa’nın en büyük ekonomisini elinde bulunduran Almanya, daralma riskiyle karşı karşıya… 

“ALMANYA’DA RESESYON KAÇINILMAZ”

Alman bankacılık devi Deutsche Bank’ın CEO’su Christian Sewing, Frankfurt’ta düzenlenen bir konferansta açıklamalarda bulundu. Almanya ekonomisinin daralma aşamasında olduğunu ifade eden Sewing, “Almanya artık bir resesyonu önleyemez. Merkez bankalarının hızlı ve kararlı davranması halinde ekonomimizin bu durgunlukla iyi başa çıkacak kadar dayanıklı olduğuna inanıyoruz. Enflasyon ne kadar uzun süre yüksek kalırsa, gerginlik o kadar büyük ve sosyal çatışma potansiyeli o kadar yüksek” sözlerini dile getirdi. Sewing, daha önce yapmış olduğu bir açıklamasında, Almanya’nın Rus gazı teslimatının tamamen kesilmesi halinde resesyona gireceğini dile getirmişti.

“BAĞIMLILIKLARA İZİN VERMEMELİYİZ”
Christian Sewing, arz darboğazlarının ve enerji krizinin Almanya’nın diğer ülkelere olan bağımlılığını azaltması için bir işaret olduğunu ifade etti. Konuya ilişkin açıklamasında Sewing “Gaz, hammadde ve tedarik zincirlerine olan mevcut bağımlılıklarımıza daha fazla bağımlılık eklemeye izin vermemeliyiz” sözlerini dile getirdi. Sewing açıklamasında öte yandan Almanya’nın Çin’e bağımlılığının azaltılması ve Rus enerjisi ile ilişkilerin tamamen koparılması gibi temel değişikliklerin, ekonomi adına şart olduğunu ifade etti.

Fotoğraf: World Economic Forum - Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

HABERE YORUM KAT