Depresyonda olup olmadığınız göz bebeklerinizden anlaşılabilir

Depresyonda olup olmadığınız göz bebeklerinizden anlaşılabilir
Almanya'da göz bebeklerinin verdiği tepkiler üzerinden, kişinin depresyon hastası olup olmadığını ortaya çıkaracak bir deneye imza atıldı.

Çağımızın en yaygın psikolojik rahatsızlıklarından biri olan depresyon, çoğu zaman psikolog ve psikiyatristler tarafından dahi kolay kolay tanılanamıyor. Münih Max Planck Psikiyatri Enstitüsü, depresyonun göz muayenesiyle anlaşılabileceğini gösteren bir çalışmaya imza attı.

Ruh halindeki anlık düşüşlerden ibaret olmayan ve hastalık sahibi insanlar için oldukça tehlikeli sonuçları olabilecek depresyon hastalığının, gözlerden anlaşılabileceğini ortaya koyan çalışmaya, depresyondan muzdarip 136 kişi katıldı. Deneklerden, ufak miktarda bir para ödülü karşılığında, göz bebeklerinin tepkilerini kaydeden bir kameraya bakmaları istendi.

GÖZ BEBEKLERİ ÖDÜLE TEPKİ VERMEDİ

Sağlıklı deneklerin göz bebekleri, görev sırasında ödül beklentisiyle genişledi. Buna karşılık, depresyondaki deneklerde bu tepki çok daha az gözlendi. Çalışmada yer alan uzmanlardan Andy Brendler, "Daha düşük gözbebeği tepkisi, özellikle artık zevk alamayan ve enerji eksikliği bildiren hastalarda belirgindi" dedi.

Araştırma grubu lideri Victor Spoormaker ise "Daha yüksek düzeyde halsizlik yaşayan hastalarda gözbebeği tepkisinin daha düşük olması, locus coeruleus'un aktivasyon eksikliğinin çok önemli bir fizyolojik süreç olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Özetle; locus coeruleus, sinir sisteminin çok sayıda hücresinin bulunduğu bir beyin yapısıdır. Bunlar, stres sırasında veya sinir sistemi aktive olduğunda salınan, vücudun haberci maddesi noradrenaline tepki verir. Bu da dikkatin, uyanıklığın ve tepkiselliğin artmasına neden olur. Tam da bu nedenle test deneğinde depresif belirtiler ne kadar fazlaysa, göz bebeklerinde fark edilebilen tepki de o kadar zayıf oluyordu.

ARTI49